Поділитись:

Українські водії судяться через податок на престижні авто

Четвер, 18 лютого 2016, 12:28
Українські водії судяться через податок на престижні авто

Податок на легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно), можна не платити.

Таку думку висловив гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, – інформує Сегодня.

"Зміни до податкового законодавства повинні бути внесені за 6 місяців до початку податкового року. Оскільки цей термін не був дотриманий у відношенні, наприклад, податку на автомобілі класу "люкс" (а це 25 000 гривень на рік), то його реально оскаржити в суді. Торік було досить багато випадків, коли суд ставав на бік позивача", – підкреслив Назаренко.

При цьому він зазначив, що всі звернення в суд власників транспортних засобів завершувалися анулюванням податкових повідомлень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ВСТАНОВИЛИ ТРАНСПОРТНИЙ ПОДАТОК НА ПРЕСТИЖНІ АВТІВКИ

"Більше того, зараз є багато звернень людей, які все-таки сплатили ці 25 000 гривень, але "передумали", і тепер вимагають повернення грошей. Чи поверне їм фіскальна служба стягнене – не знаю, але рішення про повернення на руках у них є", – зазначив Назаренко.

У реєстрі судових рішень за минулий рік зазначені десятки справ, які мають відношення до податку на легкові автомобілі з об'ємом двигуна більше 3 літрів. Велика частина податкових повідомлень анульована, але все-таки були і випадки, коли суд став на бік податкових органів.

Стосовно податку на розкіш для нерухомості, то нього уникають просто – не вводять в експлуатацію побудовані садиби. Теоретично 25 000 гривень на рік повинні платити люди, у чиїй власності перебувають квартири від 300 квадратних метрів або будинку від 500 квадратних метрів.

"Повідомлення розсилає податкова на основі даних реєстру речових прав. І технологія давно випробувана: власник вводить в експлуатацію, наприклад, тільки гостьовий будиночок у 70 квадратів, і дані про нього потрапляють до реєстру, а триповерхова будівля існує в статусі "будується", хоча в ній давно і щасливо живуть. Так що податком на розкіш можна налякати або надихнути тільки дуже наївних людей", – прокоментувала ситуацію адвокат, власник Transactional Law Boutique Наталія Доценко-Білоус.

За її оцінками, дані про близько 90% елітної нерухомості досі не внесені в реєстр речових прав.

Надрукувати
мітки:
коментарів