Поділитись:

Вартість транзиту Україною для "Газпрому" зросте втричі

Четвер, 18 лютого 2016, 09:35
Вартість транзиту Україною для

Вартість транзиту для "Газпрому" через територію України у 2016 році зросте втричі.

Проте, якщо "Газпром" захоче знизити питому вартість транзиту, він повинен просто більше транзитувати через Україну. Про це написав директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Facebook.

Вчерашнее заявление о том, что с 2020 года транзитные тарифы будут снижены в 9 раз, и поэтому транзит через Украину буде...

Опубліковано Yuriy Vitrenko 17 лютого 2016 р.

Вітренко нагадав, що старі тарифи застосовувалися до протранспортованих обсягів та відстані транспортування.

"Нові тарифи складаються з двох ставок, одна з яких застосовується до зарезервованих потужностей, а інша (вартість паливного газу) до протранспортованих обсягів. Проте відносно легко можна порівняти скільки "Газпром" повинен платити за транзит територією України за старими і новими тарифами. У 2015 році Газпром заплатив близько 2 мільярдів доларів за транзит близько 67 мільярдів кубометрів газу територією України. У 2016 році за той же обсяг транзиту "Газпром" повинен буде заплатити 6,1 мільярда доларів", – повідомив представник "Нафтогазу".

За його словами, таким чином вартість зросте у три рази, іншими словами "Газпрому" доведеться виплачувати на 4 мільярди доларів більше.

"Якщо порахувати, наскільки більше "Газпром" повинен заплатити до 2019 року (терміну закінчення дії поточного контракту на транзит), то вийде сума близько 16 мільярдів доларів. Важливий нюанс: ця вартість транспортування розрахована виходячи з 110 мільярдів зарезервованих потужностей для Газпрому. Такий обсяг зазначений в поточному транзитному контракті, і тому саме такий обсяг оператор газотранспортної системи повинен зарезервувати для транзиту газу "Газпромом", – додав він.

У "Газпрому", за словами Вітренка, таким чином є економічний стимул максимально використовувати зарезервовані потужності.

"Наприклад, якщо обсяг транзиту буде підвищено на 64% до 110 мільярдів кубометрів, "Газпром" повинен буде заплатити всього лише на 5% (300 мільйонів доларів) більше. Тому, якщо "Газпром" хоче знизити питому вартість транзиту в перерахунку на тисячу кубометрів, він повинен просто більше транзитувати через Україну", – написав представник "Нафтогазу".

Надрукувати
мітки:
коментарів