Поділитись:

Скільки грошей Волинь отримає з Дорожнього фонду

Середа, 30 серпня 2017, 08:47
Скільки грошей Волинь отримає з Дорожнього фонду

Уже з 2018 року запрацює Дорожній фонд. Кошти, виділені на дороги, будуть автоматично надходити винятково на ремонт та будівництво автошляхів. Також нарешті з'явиться цільове фінансування доріг місцевого значення.

Виділення джерел фінансування дорожнього господарства в окремий фонд допоможе забезпечити стабільне фінансування і дозволить запобігти спрямуванню коштів на інші цілі, – пояснив Вадим Олійник, експерт Проектного офісу секторальної децентралізації для delo.ua.

Реформа децентралізації доріг передбачає поетапне введення в дію Дорожнього фонду. Надходження, що визначені для наповнення фонду, будуть зараховувати у спецфонд таким чином: у 2018 році – 50 %; у 2019 році – 75 %; і з 2020 року – 100 %.

35 % з яких піде винятково на фінансування будівництва, реконструкцію, ремонт та утримання автодоріг загального користування місцевого значення.

За результатами попередньої інвентаризації загальна протяжність мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення, що перейде до сфери управління облдержадміністрацій – становить 115,9 тис. км.

Відповідно до "Основних напрямів бюджетної політики на 2018-2020 рр.", видатки на дорожню галузь планується збільшити до 70 млрд грн до 2020 року.

Водночас, за попередніми підрахунками, в 2018 році надходження до Дорожнього фонду становитимуть 32 мільярди гривень.

Таким чином, на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення у 2018-му очікується близько 11,2 млрд грн. І це тільки 50 % Дорожнього фонду. В 2020-му, коли Дорожній фонд запрацює на повну потужність, 24,5 млрд грн піде саме на місцеві дороги.

Вказані кошти будуть автоматично розподілятися між місцевими бюджетами, залежно від протяжності автомобільних доріг місцевого значення відповідної області, станом на 1 січня року, що передує плановому. Області, які мають розгалужену мережу доріг, звісно, отримають більше коштів на їх ремонт.

Скільки грошей Волинь отримає з Дорожнього фонду

Надрукувати
мітки:
коментарів