Поділитись:

За газ та світло волиняни розраховуються стабільно

Середа, 17 лютого 2016, 13:46
За газ та світло волиняни розраховуються стабільно

Рахунки за комунальні послуги мешканці Волині сплачують стабільно. Одним із чинників, що сприяє цьому є виплата державою субсидій.

Про це повідомили у відділі інформаційної політики Волинської ОДА.

"За січень 2016 року населенням спожито майже 56,8 мільйонів кубометрів газу, що у порівнянні з аналогічним періодом 2015 року на 42% більше. Загальний рівень оплати в області – 48 мільйонів гривень. Переплата становить 154,7 мільйонів гривень, – повідомив директор ТОВ "Волиньгаз Збут" Микола Тищук.

На його думку, вищий відсоток розрахунків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, пояснюється нарахуванням громадянам субсидій, котрі не були використані у повному обсязі.

Поруч із тим, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук поцікавився, з чим пов'язана майже стовідсоткова оплата вартості спожитого газу мешканцями одних районів та мінімальна, на рівні 25%, – інших. Як стверджує Микола Тищук, не всі пільги та субсидії були освоєні вчасно.

Щодо оплати рахунків за комунальні послуги бюджетними структурами, яких у області нараховується 403, – ситуація гірша. Зокрема, мова йде про відділ освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Луцької райдержадміністрації, де сума боргу складає 626,9 тис. грн. та геріатричний пансіонат – 145 тис. грн.

Зі слів заступника голови правління ПАТ "Волиньгаз" Андрія Карпомиза, комунальне підприємство має розрахуватися за спожитий газ до кінця тижня. Інакше з понеділка газопостачання можуть припинити. А відтак і робота "Луцьктепла" зупиниться.

Як повідомив перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев, провина у цій ситуації лежить не лише на керівництві підприємства. Уся справа в тім, що на рахунках ДКП "Луцьктепло" кошти відсутні. Усі фінанси за борги підприємства перераховуються безпосередньо НАК "Нафтогаз".

Це основна причина відсутності оплатити послуги з газопостачання і, до речі, електропостачання теж. Борг перед ПАТ "Волиньобленерго", за словами комерційного директора підприємства Дмитра Іванова, становить 4,6 млн. грн. Відтак, аби влагодити проблему, що виникла, Луцький міський голова Микола Романюк днями поїде з робочим відрядженням до Києва. Про результати візиту повідомлять під час наступного засідання антикризового енергетичного штабу.

Щодо інших обговорених учасниками чергового антикризового штабу питань, то директор ДП "Волинський облавтодор" ВАТ "Державної акціонерної компанії "Автомобільні дороги України" Олександр Зіньков поінформував про реструктуризацію боргу підприємства перед кредиторами.

Директор департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації Іван Мирка, своєю чергою, розповів про використання коштів, залучених для придбання пально-мастильних матеріалів у розрізі райдержадміністрацій та міських рад, а також залишки резервів палива в області станом на 15 лютого 2016 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів