Поділитись:

Експерти спрогнозували, чи здорожчає пальне восени

Понеділок, 28 серпня 2017, 09:21
Експерти спрогнозували, чи здорожчає пальне восени

Експерт Геннадій Рябцев вважає, що подорожчання долара на одну гривню призводить до подорожчання палива на 60 копійок і вище.

Про це пише Finance.ua.

"Якщо ж гривня залишиться на нинішньому рівні, то ціни на бензин і дизель залишаться колишніми, тому що передумов до подорожчання нафти на світовому ринку немає", – говорить Рябцев.

Збільшити ціни на паливо може недавній наказ Міністерства інфраструктури України. У ньому йдеться про те, що з 1.09.2017 відправники та одержувачі небезпечних вантажів повинні будуть оформити ліцензію нарівні з транспортними компаніями. Згаданий наказ впливає на ринок вкрай негативно, говорить аналітик консалтингової групи "А-95" Артем Куюн.

"По-перше, нічого по суті не міняється – за великим рахунком змінилося трактування вже чинного закону, а ніяких додаткових заходів контролю не додається. Тобто з трейдерів зберуть по 70-100 тис. грн, і всі продовжать займатися тим самим, що і до цього наказу. По-друге, це ще один інструмент тиску на бізнес в потрібних випадках. Ліцензію у небажаних відкликати неважко. По-третє, нові важелі регулювання очікувано відкрили корупційні канали – крім офіційних платежів, оформлювачі вимагають винагороду. Водночас, є ймовірність, що не всі встигнуть оформити ліцензію і це може стати ще одним фактором для дефіциту газу", – розповідає Куюн і додає, що у зв'язку з цією ситуацією ціни можуть злетіти до з'ясування обставин, щоправда, говорити про цифри зарано. Але Куюн вважає, що якщо ціна на газ буде становити 18 грн за літр, водії просто перестануть заправлятися.

Проблему з газом Геннадій Рябцев пояснює тим, що в Україні не залишилося запасів. Але рекорд, на йому думку, ще не побито – ціна може дійти і до рівня бензину.

"Криза виникла через те, що не встигли перевести надходження з інших країн. До того ж Росія та Білорусь на ремонті. Я думаю, що до осені, коли з поставками з РФ і Білорусії ситуація нормалізується, ціна за літр газу складе 12 грн", – резюмує Рябцев.

Надрукувати
мітки:
коментарів