Поділитись:

Чи треба змінювати водійські права і скільки це коштує

П'ятниця, 18 серпня 2017, 18:18

Українцям не доведеться бігти й міняти права.

Про це в інтерв'ю 112 телеканалу розповів начальник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

"Якщо ми говоримо про територію України, то, за великим рахунком, тут можна використовувати будь-які, навіть самого старого зразка водійські посвідчення, які безстрокові, і ніяких в цій частині проблем немає. Якщо ми говоримо про подорож в країни ЄС – необхідно слідувати нормам міжнародного законодавства (Віденської конвенції про міжнародний рух). І там чітко написано, що після 2011 року водійські посвідчення повинні нести інформацію про терміні дії. Тобто за водійськими посвідченнями, які видані на 30 років за категоріями A і B, можна їздити в країни ЄС. Вони зараз і видаються", – зазначив він.

Що стосується стандартів ЄС, то є директива, яка діє в рамках Угоди України з ЄС. Ця директива носить рекомендаційний характер. Вона говорить про те, що з непрофесійних водійських категорій (A і B) водійські посвідчення потрібно міняти раз в 10-15 років. З професійних категорій – С і D – кожні 5 років. Передусім це передбачає, що водіям буде необхідно підтверджувати психофізичний стан здоров'я. Адже в Україні дуже сумна статистика – близько 5 тис. смертей щорічно. Для цього необхідно зробити медичний огляд не фіктивним, як часто зараз купують "липові" довідки, а спростити процедуру проходження медогляду разом з впровадженням електронних реєстрів.

"Також ми хочемо, щоб водійські права були більш захищені, тому в подальшому дійсно пропонуємо впровадити туди чіп. Це ускладнить підробку документа. Плюс такий чіп дасть ряд інших переваг: більш швидку реєстрацію, отримання інформації. Ми вважаємо, що необхідно підвищити статус водійського посвідчення, наблизити його до внутрішнього паспорту. Але знову ж таки, у разі впровадження нововведень громадянам нічого раптово не доведеться міняти", – наголошує Криклій.

Однак зауважує, що наразі така послуга коштує 201 гривня + комісія банку. Сума дуже невелика, все надається за собівартістю.

Надрукувати
мітки:
коментарів