Поділитись:

Студентський заробіток: де шукати і скільки платять

Середа, 16 серпня 2017, 19:35

Зовсім скоро розпочнеться новий "студентський" сезон. Відпочилі та засмаглі до своїх альма-матер повернуться старшокурсники, а відразу за ними – схвильовані і трохи бліді першокурсники.

Але період студентства – це не тільки навчання, але й хороший час для початку кар'єри. Куди беруть нині на роботу і скільки платять, пише сайт "24".

Директор з розвитку сайту пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко у коментарі сайту "24" розповів, що влітку для студентів є багато сезонної роботи, яка не вимагає високої кваліфікації. Іноді така робота дозволяє поєднати приємне з корисним – відпочити і заробити. Наприклад, власники приморських ресторанчиків і барів запрошують кухарів, офіціантів, барменів, надаючи можливість провести все літо біля моря.

"Роботодавці нашого сайту мають можливість вказати у своїх вакансіях, що вони можуть найняти на цю роботу студентів. Зараз на Work.ua створюється більше 4 тисяч вакансій для студентів щодня. Найчастіше їх готові наймати в сфері обслуговування, на виробництво, в продажі, готельно-ресторанний бізнес", – розповів Сергій Марченко.

Де пропонують роботу

Наголосили: підробляти під час навчання корисно не тільки заради заробітку, а й заради майбутньої кар'єри. Справа в тому, що роботодавці неохоче наймають людей без досвіду роботи, і якщо не замислитися про своє резюме завчасно, після захисту диплома можна залишитися без роботи.

Нинішня ситуація з професіями для студентів виглядає так: "менеджер з продажів" та "продавець консультант" лідирують із значним відривом від конкурентів.

На інших популярних сервісах пошуку робити ситуація схожа. Наприклад, на порталі rabota.ua у рубриці "Студенти, початок кар'єри" пропонують вакансії консультанта контакт-центру, оператора кол-центру, кухонного працівника, робітника ресторану.

Сервіс Head Hunter за критерієм "без досвіду роботи" пропонує роботу здебільшого "на телефоні" – оператора кол-центру, а також офіс-менеджера та оператора ПК.

Скільки платять

Заробіток більше залежить від кваліфікації і конкретного роботодавця, відзначили у Work.ua, але певні закономірності є і тут. Так, в першому півріччі найщедріші зарплати пропонувалися студентам в таких категоріях.

На rabota.ua за роботу консультанта контакт-центру готові платити від 4 500 гривень, оператора кол-центру – від 5 500, у ресторані – до 7 000.

На Head Hunter роботодавці пропонують від 3 500 гривень за роботу у кол-центрі, від 6 500 – оператора бази даних.

Не бійтесь починати!

Сергій Марченко відзначив: "Деякі молоді люди без досвіду роботи неабияк переживають, чи зможуть вони впоратись зі своєю першою роботою і навіть відчувають певний психологічний бар'єр, який не дозволяє подати себе на співбесіді в кращому вигляді. Знаючи безліч HR-менеджерів українських і транснаціональних компаній, можу заспокоїти: ніхто не чекає від вас на роботі феєрії з першого дня. Якість випускників українських вузів багато років перебуває на досить посередньому рівні і роботодавці прекрасно розуміють, що молодих фахівців потрібно довчовувати і навіть перевчовувати. Тому вам пробачать і брак кваліфікації, і деякі шорсткості з дисципліною, і навіть помилки. Головне, чого від вас чекають і вимагають – здатність до навчання, бажання вдосконалюватися, серйозне ставлення до роботи. Це під силу кожному, тому не варто переживати: робота – це не страшно, а весело".

Надрукувати
мітки:
коментарів