Поділитись:

Скільки коштували виступили гуртів "Бандерштату"?

Понеділок, 07 серпня 2017, 21:00
Скільки коштували виступили гуртів

У соціальних мережах від тих, хто вирішив не йти на фестиваль "Бандерштат", чуємо аргумент: дорого. Вартість квитка на один день сягала 250 гривень, а за три дні довелося заплати 550 гривень. Для тих, хто купив квиток на усі дні фестивалю у передпродажі, ціна була нижчою. За ці гроші гості фестивалю могли відвідувати гутірки, тобто публічні лекції на різні тематики, майстер-класи, ставити намети, користуватися туалетами і, звісно, слухати гурти. Звісно, їх було чути і поза межами фестивалю, втім не розділимо ваш скепсис, оскільки емоції біля сцени зовсім інші. А глядач йде саме за емоцією.

Саме гонорари артистам – один із основних кошиків витрат фестивалю, однак, припускаємо, не найбільший. Організатори фестивалю відмовилися відповідати скільки коштує виступ музикантів, адже це комерційна таємниця.

Такий мотив цілком виправданий і причин тут декілька:

  • по-перше, варто було би отримати згоду кожного з артистів;
  • по-друге, частина домовленостей відбувається на індивідуальних умовах. Трапляється, що музиканти ідеологічно підтримують організаторів і це впливає на суму гонорару.

Часом маловідомий гурт може, умовно кажучи, грати за їжу та поселення, натомість отримує виступ, аби відчути велику сцену, фестивальну атмосферу, заявити про себе аудиторії. Хоча навіть молоді гурти чим частіше просять все ж мінімальний гонорар. Окрім цього ціна виступу гурту залежить від того, де саме відбувається концерт: у пабі, на фестивалі, у концертній залі чи у підтримку якогось комерційного проекту. Наприклад, річниці торгового центру, підтримки політичної партії тощо. Тоді ціни вищі.

Оскільки офіційної інформації про гонорари довідатися не вдалося, ми звернулися до допомогою до анонімного джерела, яке компетентне у цьому питанні, втім не має стосунку до організаційного комітету фестивалю. Тому зазначені суми досить приблизні. Окрім цього нам пояснили, що сума гонорару може змінюватися в залежності від того, хто надає медіапідтримку дійству.

Інсайдер повідомив, що найдорожчим із заявлених артистів є гурт "Бумбокс", який приблизно міг би запросити 7-9 тисяч доларів. Гонорар "Воплі Відоплясова" може бути дешевшим на кілька тисяч, однак тут важко оцінити ситуацію. Хедлайнер першого дня, гурт "Антитіла", міг би просити гонорар у 4-6 тисяч доларів. Гонорари менш популярних гуртів коливаються від тисячі до двох тисяч умовних одиниць, або ж менше. Ймовірно, що більший гонорар, в межах 3 тисяч у.о., у гурту O'Torvald, "Тартак".

Загалом протягом фестивалю працювало одразу три сцени. З 15-16 години починала роботу урбан-сцена, де були представлені більш важкі напрямки музики, молоді гурти. На тихій сцені відповідно грали легшу у плані звучання музику. А ось на головній був вінегрет зі стилів та напрямків, утім саме тут запалювали команди, які були хедлайнерами дійства.

Загалом виступило 60 гуртів. Дебютували на фестивалі Бумбокс, Воплі Відоплясова, Крихітка, Без Обмежень, OT VINTA, Vivienne Mort, Один в каное, Anatoly Tapolsky.

Попри те, що гонорари складають значну частину витрат, левову частку все ж ставить забезпечення технічних умов: налаштування сцени, звуку, забезпечення світлом, робота екранів, огородження самої території, оплата роботи персоналу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 лютого 2024
19:00
27 січня 2024
12 грудня 2023
28 листопада 2023
24 жовтня 2023
28 вересня 2023
27 вересня 2023
17 вересня 2023
15 вересня 2023
06 вересня 2023