Поділитись:

Для чого українцям потрібен "Бандерштат"

Неділя, 06 серпня 2017, 21:00

Ось і добігає кінця 11-й фестиваль національного духу "Бандерштат". Після довгих розмов про перенесення фестивалю до Києва, він все ж змінив локацію, але Волині не зрадив. "Бандерштат-2017" відгримів у селі Рованці, на другому березі Стиру. Для гостей підготували чимало новинок, зокрема на фесті вперше одночасно працювали три сцени, задля зручності до фестивалю у селі спеціально проклали дорогу, а через річку – місток.

Про те, яка мета фестивалю, чи доцільного його організовувати, навіщо змінюють локації та чи справді він безалкогольний, дізнавався ІА "Конкурент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАДЗВИЧАЙНА СПЕКА, ЕМОЦІЇ ТА МУЗИКА: ПЕРШИЙ ДЕНЬ "БАНДЕРШТАТУ" У ФОТО

Ігор Гузь, народний депутат України, голова оргкомітету "Бандерштату":

"Мені доводилося 11 років бути головою оргкомітету фестивалю. Задумували ми його який як фестиваль, який зможе впливати на молодь, зокрема ідеологічно в контексті патріотизму. Але не стандартно, а за допомогою музики, культури, зустрічей з цікавими людьми, тобто формування нового молодого українця. Ця систем спрацювала, адже десятки молодих людей пройшли через фестиваль не тільки через його так би мовити музичну частину, а через те ідеологічне наповнення, таким чином прошите тонкою ниткою скрізь фестиваль. Він мав різні етапи: спочатку це був дуже вузький фестиваль, а потім ми дедалі більше розширяли свою географію в контексті відвідувачів, підходи, насичення самого фестивалю. Змінювали й місця. Усього було чотири локації: спершу Рокині, потім Гаразджа, довгий час ми були в парку ім. Лесі Українки, вперше ми ухвалили рішення, що ми будемо через Стир, на території Боратинської сільської ради, адже тут будемо мати значно більше місця. Звісно, це нова локація, і є менше інфраструктурних можливостей, ніж на попередній, але значно більше місця. З роками змінилася й аудиторія "Бандерштату". Адже спершу "бандерштатівці" були молодого віку. У нас була музика білш важча, але в останні роки на фестиваль почали приходити дуже багато людей середнього віку, старшого віку, люди приходять із сім'ями, з дітьми, відповідно, ми значно розширили вік учасників, і це дуже приємно, що фестиваль став частково сімейним. Ми щоразу говоримо, що фестиваль безалкогольний. У нас не продається алкоголь, є охорона, яка стежить за цими моментами. Тому на 99 % це дійсно є так. Але, знаєте, якщо людина десь ховає цю пляшку пива і проносить на територію, то при такій кількості людей не встежиш. Але у нас це були одиничні випадки, порівняно з іншими фестивалями, тому ми цю позицію будемо тримати й надалі"

Олександр Башкаленко, голова обласного осередку "Опозиційного блоку":

"Такі фестивалі взагалі доцільно організовувати, але назву змініть – та й все. Якщо він себе позиціонує як фестиваль національного духу, то це, звісно, треба робити. Тут і не треба запитувати. А просто робити. Національний дух треба виховувати в наших дітей, онуків і так далі. Це обо'язково треба робити. Я не відвідував "Бандерштат", бо ніхто не запрошував".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ГУЛЯЮТЬ І ЗАРОБЛЯЮТЬ НА "БАНДЕРШТАТІ". ДРУГИЙ ДЕНЬ ФЕСТУ

Сергій "Колос" Мартинюк, арт-директор "Бандерштату", Анастасія Передрій, член оргкомітету фестивалю:

"Ми собі беремо амбітну мету – виховання свідомого покоління українців, які сповідують патріотичні цінності. Наш фестиваль підтримує все українське. Це не тільки музика, це література, культура. У нас гутірки для цього створені, щоби люди мали якусь поживу для роздумів. Також у нас продається різна продукція українських виробників. Фестиваль з року в рік змінюється, адже він росте і потребує розвитку. Із головних цьогорчіних нововведень – три сцени, які будуть працювати одночасно. Максимально у нас було дві сцени, але вони працювали у різний час. До того ж у нас нова локація, ми сюди переїхали, тому що попередня уже була затісна для масштабу. Ми свідомо її вибирали. Це більша територія, але не підлаштована під події такого масштабу. Тому ми все робили з нуля: ми прокладали дорогу до неї із села Рованці, облаштовували паркан, бо це була безмежна територія. Так само ми облаштовували інфраструктуру. Все підготували, все добре.

Фестиваль традиційно безалкогольний, до того ж у нас є певні домовленості із міською владою, тобто алкоголь під час фестивалю заборонений не лише на території фестивалю, а у навколишній ресторанних закладах чи магазинах. Ми розуміємо, що якби був алкоголь, то, може, й більше було людей, але ми хочемо об'єднати людей якісно, які на тверезу голову будуть сприймати наші ідеї. Якщо ми фіксуємо випадки, коли люди приносять алкоголь, охорона його вилучає. Так само, коли на території помічаємо людей у стані алкогольного сп'яніння, то просто вилучаємо браслети. Коли у нас раніше виступав Кузьма Скрібін, то він знав, що у нас фестиваль безалкогольний, і він казав наприкінці свого виступу, що його просто не віриться, що така кількість людей може відриватися на рок-фестивалі без впливу якихось зайвих речовин".

ЧИТАЙТЕ ПРО "БАНДЕРШТАТ" БІЛЬШЕ ТУТ

Надрукувати
мітки:
коментарів