Поділитись:

Набув чинності закон про кримінальну відповідальність за знущання над тваринами

П'ятниця, 04 серпня 2017, 13:15

Закон, що посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, набрав чинності і передбачає покарання від штрафу в 3-5 тисяч гривень до позбавлення волі у випадках особливо жорстоких знущань в присутності дітей.

Відповідний закон № 2120-VIII опублікований в газеті Верховної Ради "Голос України", – повідомляє "Слово і Діло".

Документ визначає, що жорстоке поводження – це знущання над тваринами, побої або інші насильницькі дії, які заподіяли тварині біль, страждання і не завдали тілесних ушкоджень, каліцтв або загибелі.

Також під це визначення підпадає залишення тварин напризволяще і порушення правил утримання тварин, що веде до штрафу від 3,4 до 5,1 тисяч гривень з конфіскацією вихованця в разі загрози його життю чи здоров'ю.

У разі жорстокого поводження з двома і більше тваринами або при повторному порушенні закону штраф збільшиться до суми в 5,1-8,5 тисяч гривень або адміністративного арешту терміном в 15 діб з конфіскацією тварини при необхідності.

Окремий пункт передбачений для насильницьких дій щодо тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, – штраф 3,4-8,5 тисяч гривень з конфіскацією тварини в разі потреби. Крім того, закон доповнює Кримінальний кодекс статтею "жорстоке поводження з тваринами".

"Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, в тому числі бездомними тваринами, вчинене умисно і так, що спричинило каліцтво або загибель тварин, а також цькування тварин одна на одну або інших тварин, здійснена з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років", – йдеться в документі.

Покарання посилюється в разі, якщо жорстоке поводження здійснювалось в присутності неповнолітніх: обмеження або позбавлення волі терміном в 3-5 років, і в найбільш кричущих випадках жорстокого поводження закон передбачає для винуватця позбавлення волі строком 5-8 років.

Надрукувати
мітки:
коментарів