Поділитись:

"Бізнес пішов у ягоди": у Луцьку відкрили біотехнологічну лабораторію In vitro

Вівторок, 01 серпня 2017, 21:00

У Луцьку діятиме біотехнологічна лабораторія Іn vitro, де в стерильних умовах вирощуватимуть посадковий матеріал лохини.

Вирощування ягід – один з найприбутковіших видів бізнесу в аграрному секторі. Про це сказала виконавчий директор садово-ягідного господарства сімейного типу "Трасковський ТМ", а нині – завідувач біотехнологічною лабораторією Іn vitro Вікторія Трасковська 1 серпня під час презентації лабораторії, яка розміщена на базі Подільської дослідної станції.

Вона розповіла, що в процесі вирощування лохини, суниці, малини та смородини на господарстві півроку тому зіштовхнулися з проблемою дефіциту якісного посадкового матеріалу. Відтак це і надихнуло на відкриття біотехнологічної лабораторії Іn vitro у Луцьку. Мета лабораторії – забезпечити якісним посадковим матеріалом не лише господарство Трасковських, а й інших людей, які хочуть вирощувати лохину.

Вікторія Трасковська зауважила, що лохина, вирощена методом Іn vitro, захищена від зовнішніх і внутрішніх інфекцій, в неї добре розвинена коренева система та кущі з високим потенціалом розвитку. Адже технологія Іn vitro – це абсолютно стерильні умови для вирощування рослин.

"Методом Іn vitro вирощується лохина в трьох лабораторіях західного регіону, наша – четверта", – зауважила Вікторія Трасковська і додала, що з наступного року планують, окрім лохини, технолгією Іn vitro вирощувати суницю та малину.

In vitro – In vitro – "у склі"

Біотехнолог лабораторії Оксана Мазурик додала, що завдяки технології Іn vitro за досить короткий термін можна отримати велику кількість посадкового матеріалу.

"Тобто з однієї рослинки ми можемо умовно отримати на виході 10 тисяч таких самих рослин", – пояснила Оксана Мазурик.

Також вона пояснила коротко суть процесу вирощування рослини в лабораторних (стерильних) умовах: живець ділять на частини. Навіть одну гілочку можна поділити на 5-6 таких самих гілочок. Потім живці розсаджуються в поживне середовище, в якому містяться всі необхідні для рослини мікро- та макроелементи, вода, вітаміни та інше. Рослина в таких умовах має розвиватись в пробірці протягом місяця. Після цього її поміщають у вегетарій, де вона адаптовується до зовнішніх умов під впливом відповідної температури та освітлення. Лишень після дотримання всіх цих процедур рослину висаджують або в теплицю, або у відкритий ґрунт.

Завідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло ШевчукЗавідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук

Завідувач кафедри лісового і садово паркового господарства, доктор сільсько-господарських наук, професор СНУ імені Лесі Українки Михайло Шевчук згадав, що раніше на території Волинської області діяло 5 лабораторій, де виробляли посадкові безвірусні матеріали насіння картоплі. Тоді ж четвертина насінневої картоплі продавалась на Південь України і навіть за її межі. У ті часи область отримувала з цього чималі гроші.

"Пізніше це все діло занепало, і з цих 5 лабораторій я "постягував" сюди все, що можна було, і організував у 2002 році тут лабораторію. Без належної фінансової підтримки ми спромоглися поставити кондиціонери, закупити стелажі, вихідний матеріал і все, що треба для цього", – пригадав Михайло Шевчук.

Також він зазначив, що нині виробництво затребувало вихідний матеріал ягідних культур. Професор також додав до своїх слів думку про те, саджанці рослин, які нині завозяться з Польщі, – це проблема досить серйозна, яка ще відгукнеться на якості посадкового матеріалу. Тому, на думку Михайла Шевчука, оздоровлення через Іn vitro один із дієвих заходів отримання високоякісного посадкового матеріалу.

"Бізнес сьогодні пішов в ягоди", – коротко підсумував Михайло Шевчук.

Начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко сказав, що департамент активно слідкує за темою ягідництва, на що і орієнтована сама біотехнологічна лабораторія.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій ГорбенкоДиректор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко

Відтак він анонсував, що невдовзі відбудеться день поля, на якому обговорять актуальні питання розвитку ягідництва. Адже якісні саджанці – це запорука успіху під час збору врожаю. Оскільки на Волині відомі випадки, коли завезли велику кількість саджанців малини з-за кордону, які потім не дали належного результату.

"Лохина – одна із економічно вигідних, тому в області, у Шацькому районі, два підприємства готують 70 гектарів поля лохини. Враховуючи, що вона вибаглива до ґрунтів, то наші поліські ґрунти найкращі для її вирощування", – зауважив Юрій Горбенко.

Співвласник сільськогосподарського товариства "Сонцедар" Антоніна Юхимчук, яка теж була присутня на відкритті лабораторії, розповіла, що нині вони готуються до посадки лохини в Шацькому районі. Перед тим вони правильно підготували проекти під насадження і крапельне зрошення.

Співвласник сільськогосподарського товариства Співвласник сільськогосподарського товариства "Сонцедар" Антоніна Юхимчук

Антоніна Юхимчук переконана, що ягодівництво – перспективна галузь, де за найпесимістичнішими прогнозами можна отримати вдвічі більше прибутку, аніж за найоптимістичнішими прогнозами щодо зерна.

Антоніна Юхимчук додала, що планує співпрацювати з біотехнологічною лабораторією і закупляти саджанці лохини заздалегідь.

Довідково:

In vitro (лат. in vitro – "у склі") це техніка виконання експерименту чи інших маніпуляцій у пробірці, або, більш загально, у контрольованому середовищі поза живим організмом.

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024