Поділитись:

В Україні зростають зарплати

Субота, 29 липня 2017, 17:05
В Україні зростають зарплати

Міністерство соціальної політики України опублікувало звіт про свою роботу за перше півріччя 2017 р. Згідно з документом, відомство вважає пріоритетними проведення реформи на ринку праці, створення справедливої системи пенсійного страхування, забезпечення ефективної держсоцпідтримки населення, розвиток соцпослуг у тергромадах.

Чи ефективно проводиться соціальна політика в Україні, – розбиралася "Сегодня".

Робота

За даними міністерства, через нову мінімалку в 3200 грн 3,5 млн українців отримали підвищення заробітків, з них 1,1 млн – бюджетники. При цьому середня зарплата в січні – травні цього року зросла на 36,8 %, якщо порівнювати з 2016-м, і становила 6 494 грн.

Мінсоцполітики також активно впроваджує реформу Держслужби зайнятості з метою збільшення працевлаштування населення. Так, в січні – червні, якщо брати річний розріз, число роботодавців, які працюють з центрами зайнятості, зросло на 15 % і досягло 124 тисяч. Це дозволило збільшити кількість вакансій в базі даних на 19 % – до 571 тисячі. Тепер число працевлаштованих зросло на 10 % і склало 426 тисяч. Зростає і швидкість працевлаштування: 41 % отримали роботу, навіть не встигнувши оформити статус безробітного. В результаті 1 липня 2017 р., в порівнянні з літом 2016 року, число безробітних скоротилося на 15 % – до 330 тисяч.

Пенсії

Досягненням у відомстві вважають голосування ВР в першому читанні за законопроект Мінсоцполітики, який дозволить створити справедливу систему пенсстрахування. Тепер очікується, що з 1 жовтня мінімальна пенсія зросте до 1373 грн.

А з 1 січня 2018-го планується встановити гнучкий пенсійний вік – від 60 до 65 років – залежно від страхстаж. При цьому з 2019-го стартує щорічний перерахунок пенсій на 50 % від річної інфляції і на 50 % зростання середньомісячних зарплат за три роки. У Мінсоцполітики зазначають: в разі прийняття законопроекту підвищені пенсії отримають 9 млн осіб

Думки експертів

Вони вважають, що у міністерства ще дуже багато роботи. "Потрібно монетизувати пільги зі створенням єдиного реєстру одержувачів соцдопомоги, а пільги на оплату компослуг замінити програмами по стимулюванню економії енергії", – вважає економіст Іван Нікітченко. А глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський зазначає, що в системі зайнятості потрібно оновити класифікатор професій, адже з 8 тис. тільки половина актуальні: "Це дозволить модернізувати перепідготовку українців. Важливо створити прозорі реєстри, щоб пільги, субсидію та допомогу отримували нужденні люди , а не купили корочку ".

Надрукувати
мітки:
коментарів