Поділитись:

Чи варто їхати на заробітки в Польщу

П'ятниця, 21 липня 2017, 07:40

Їздити на заробітки у Польщу для українців стало, як "добрий день". Особливо це стосується жителів західних областей. І немає значення, чи то велике місто, чи маленьке село – мало не у кожній родині є заробітчани. І якщо раніше, аби виїхати працювати за кордон, потрібно було оформити купу паперів і витратити чимало коштів, то тепер із запровадженням "безвізу" все стало значно простіше.

І наче нічого поганого у цьому немає, навіть навпаки – лише плюси: адже заробіток закордоном у рази перевищує українські зарплати, і тепер можливість покращити матеріальне становище стала більш реальною і доступною.

Останнім часом у Польщі суттєво зросли "заробітчанські" зарплати: якщо раніше за годину праці платили 9-10 злотих, то тепер ставки підняли до 14-25 злотих. І навіть якщо взяти середній показник – 20 злотих за годину, то за курсом 6,1 грн за злотий виходить 1220 грн. Тобто за один 10-годинний робочий день можна отримати 1220 грн! Як тут не спокуситись! У нас таке може тільки наснитись!

За таких умов більшість українців без вагань і докорів сумління пакують валізи і їдуть до сусідів, залишаючи сім'ю, роботу, дім. І роблять це із найкращими намірами, сподіваючись, що зароблені статки перетворять життя на казку…

Але насправді все не так рожево-казково. Дуже часто результатом заробітчанства є зруйновані сім'ї. Життя порізно зовсім не зміцнює стосунки, сум перетворюється на підозри і недовіру, які зрештою призводять до розлучень.

Та найгірше, коли без уваги і догляду залишаються діти. Відчувши смак свободи, вони миттєво "стають дорослими" - дозволяють собі все те, на що раніше було накладене табу. Вони передчасно звикають бути самостійними, втрачають зв'язок із батьками і дуже швидко починають сприймати їх лише як джерело грошових надходжень.

Повернувшись через кілька місяців (а то й років) додому, виявляється, що ДОМУ немає… Є відремонтована квартира, є сучасна техніка, є брендовий одяг, та ДОМУ немає! СІМ'Ї немає! Для тих, заради кого довелось важко працювати, ви стали чужими. Де була мама, коли дитина хворіла і мріяла про її обійми? Чи де був тато, коли хулігани надавали стусанів і забрали новий м'яч? На заробітках? Для дитини це не виправдання вашої відсутності!

Невже гроші й справді варті того, щоб найрідніші люди віддалились одне від одного? Адже заробляти можна і тут, в Україні. Хай значно менше, зате ви будете поряд, коли близьким будуть потрібні підтримка та допомога. Насправді, заробляючи гроші для сім'ї далеко від сім'ї, дуже легко безповоротно втратити її.

Надрукувати
мітки:
коментарів