Поділитись:

Після укусу кліща волинянка захворіла на Лайм-бореліоз

Четвер, 20 липня 2017, 12:50
Після укусу кліща волинянка захворіла на Лайм-бореліоз

Після укусу кліща на Шацьких озерах у волинянки діагностували хворобу Лайма.

Про це повідомляє Волинський ОЛЦ МОЗ України.

За даними Волинської обласної інфекційної лікарні, зареєстровано випадок захворювання на Лайм-бореліоз у студентки одного з волинських вишів.

Наприкінці травня дівчина відпочивала в приватному секторі села Світязь Шацького району. Там її вкусив кліщ.

Через місяць у хворої виникла характерна для Лайм-бореліозу симптоматика. Діагноз хвороби Лайма підтвердили лабораторно. Наразі хвора перебуває на стаціонарному лікуванні.

Довідково:

Хвороба Лайма (бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — це природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

Перебіг захворювання зазвичай має три фази, які проявляються різними симптомами. Фази можуть перебігати тяжко або легко, їх послідовність може піти й в іншому порядку. Нерідко хворі мають також неспецифічні прояви, такі як втома, нічна пітливість, лихоманка або неспецифічний біль у суглобах та м'язах. Хвороба Лайма може проявлятися ураженнями шкіри, нервової системи, суглобів та серця. Хвороба може стати хронічною. Іноді інтервали між окремими фазами захворювання є довгими і безсимптомними.

  • Перша фаза захворювання — шкірні прояви (мігруюча еритема). Часто, приблизно до чотирьох тижнів, на місці укусу кліща є почервоніння. Загалом їх діаметр збільшується поступово, але в центрі блідіше. Також висип є чіткою ознакою хвороби Лайма. Тим не менш, він відсутній в кожному другому випадку. Інші симптоми включають лихоманку, кон'юнктивіт, головний біль, м'язові і суглобові проблеми. Швидка терапія особливо важлива на цій стадії захворювання.
  • Друга фаза захворювання — поширення в організмі. Це може бути мігруюча кожні 7-20 днів еритема, супроводжується повторними (через кілька тижнів) симптомами артралгії (біль у суглобах), лимфоаденопатій (реакцією лімфовузлів), невралгій, загальними симптомами інтоксикації. У цю фазу збудники поширюються в організмі. Якщо нервова системи уражена (гострий нейробореліоз), то може розвинутися параліч, наприклад, параліч лицьового нерва (параліч Белла). Крім того, відбуваються сенсорні порушення. Зустрічаються рідше менінгіт або енцефаліт з гарячкою та болем в шиї. Також може постраждати серце, що часто проявляється у вигляді серцевої аритмії, міокардиту, перикардиту. Може розвинутися погіршення слуху, ураження інших органів.
  • Третя фаза захворювання — хронічна стадія. Пізніше ураження можуть проявлятися протягом декількох місяців до декількох років. Вони охоплюють, головним чином, суглоби, нервову систему та шкіру. Найчастіше уражені колінні суглоби (артрит Лайма). Прояви можуть зберігатися або періодично загострюватися. На руках і ногах іноді відбуваються зміни шкіри, вона стає тоншою і блакитного кольору (хронічний атрофічний акродерматит Герксгеймера). Також хронічне запалення головного і спинного мозку (хронічний нейробореліоз) з паралічем є можливим пізнім проявом хвороби Лайма. Також можливе продовження тих уражень, що були у другій фазі.

Надрукувати
мітки:
коментарів