Антон ЄВТУШОК: Що дають заняття дебатами бізнесу (фото)

Понеділок, 17 липня 2017, 19:00

На Волині функціонує Дебатний клуб, на якому вчать командної роботи.

Голова Волинського осередку Федерації дебатів України Антон Євтушок розповів, яку користь для бізнесу можуть принести дебати.

– Скажи, а що ми розуміємо під словом "дебати"?

– По-перше, дебати – це метод ведення конструктивної суперечки, в якій ефективність вища, ніж в дискусії. Перевага дебатів над дискусією у тому, що немає пасивних учасників, які просто думали "пересидіти". В дебатах кожен має змогу, а частіше за все потребу, висловитись в регламентований час.

Дебати – це спорт, бо вони мають всі ознаки спорту як такого: є вимоги до гравців, є Чемпіонат України з дебатів, є формалізація суддівства гри, правила, процедура атестації суддів, Чемпіонати Європи, світу.

– Як дебати можуть допомогти бізнесу?

– Дебатний осередок як організація, як контрагент може допомогти бізнесу різними способами. Є декілька варіантів.

По-перше, дебатний осередок як контрагент може запропонувати бізнесу послуги реклами, бо є певна аудиторія, з якою працюють дебатери, і бізнес може бути зацікавлений в тому, щоб поширити свою інформацію або продукт на цю аудиторію.

По-друге, враховуючи, що дебатери – це активні люди з активною громадянською позицією і розумні люди, які мають soft skills, то вони можуть бути чудовою кадровою базою для спеціалістів з HR та кадрових агентств загалом.

Я впевнений, що людина, яка буде вести переговори щодо продажу, яка володіє дебатними навичками, працює ефективніше, порівняно з людиною, в якої цих навичок немає. Те саме стосується і проектних менеджерів, і HR-ів.

Якщо брати в порівнянні молодого спеціаліста з університету з нульовим досвідом і спеціаліста з дебатним досвідом, то буде помітно, що дебатер швидше вчиться. Як наслідок, компанія витрачає сумарно менше на його навчання при кращому результаті.

По-третє, дебатний осередок може проводити тренінги ораторського мистецтва, мистецтва ведення переговорів, яке реалізується в технології "переговорних поєдинків". Тобто дебатний осередок може навчати інших, яким чином зрозуміти, що потрібно людині, з якою ти говориш, і яку максимальну вигоду з цього отримати.

Також дебати – це певне ком'юніті, яке функціонує і є активним. Дебати – командна гра, і вона містить в собі розвиток навички командної гри.

– А де можна застосувати дебати?

– Загалом всюди, де є якась розумова робота і робота в команді. Тімбілдінг – одна з провідних складових дебатів, і він відбувається на різних рівнях, чим і може стати в нагоді людині бізнесу. Наприклад, тімбілдінг на рівні команди, коли виробляються навички гри в команді. Дебатери грають в різних командах, поки не знайдуть того, з ким грати найефективніше. Коли вони знаходять таку людину, то досягають однакового розуміння понять та цінностей, а також приходять до певного збалансування знань.

Є різні підходи і методики до посилення командної роботи, наприклад, "підготовки за 15 хвилин" Так чи інакше команда робота все одно відбувається в процесі гри.

Або тімбілдінг на рівні клубу. Там процес відбувається іншим шляхом, оскільки в клубі є додаткові заходи, типу "сошіалзів", як ми називаємо. Це спільне активне дозвілля. Воно може полягати в спільних кінопереглядів або ігор на довіру.

Ми використовуємо, зазвичай, класичні ігри на довіру. Бувають випадки, коли люди не довіряють одне одному, і це помітно, але через деякий час після роботи в команді згуртовуються.

Голова Волинського осередку Федерації дебатів Антон Євтушок

– А як дебати створюють тімбілдінг?

– Механізм, за яким працює дебатний тімбілдінг, доволі простий. Люди в дебати приходять з різними знаннями. Наприклад, є людина, яка краще розуміється в економіці, і коли ми розглядаємо економічну резолюцію, то команда гуртується коло цієї людини, за об'єктивною ознакою. Коли ж тема стосується філософії чи моралі, гравці гуртуються біля іншої людини, яка розбирається в філософії і моралі.

Той, хто грав в дебати систематично, починає розуміти краще, на що здатна людина, з якою вона працює, що дозволяє більш цілісно сприйняти і поглянути на свого колегу під іншим кутом. Через дебати люди краще пізнають одне одного, в цьому секрет тімбілдінгу дебатів.

Спостерігаючи, як людина може захищати думку, яку вона не підтримує, якщо їй так випало в дебатах, колега краще розуміє колегу і стає більш прозорим, стає зрозуміло, чи можна довіряти одне одному, чи буде співпраця з колегою ефективною і що можна зробити, щоб в колективі була краща атмосфера.

– На твою думку, для якого бізнесу дебати будуть найбільш ефективними?

– Зважаючи на складність входу "нового" в бізнес в Україні в цілому, дебати можуть бути корисні для малого бізнесу, щоб ефективніше розуміти аудиторію, з якою підприємство працює, і сферу, в якій працює, бо критичне мислення вони розвивають і під час ведення перемовин, пошуку ресурсів, і пошуку кадрів.

Від малого бізнесу до великого в різних сферах можна задіяти дебати, бо вони виробляють навички стресостійкості і вміння швидко реагувати в різних ситуаціях, а це навички корисні в будь-якій роботі.

– Чи є на Волині ті, хто можуть надати послуги такого тімбілдінгу?

– На Волині є осередок ФДУ з жовтня 2014 року. Від нього і утворився Дебатний клуб. Зі зростанням дебатного клубу ми організовували місцеві, міжрегіональні турніри з дебатів, а також декілька дебатних шкіл, де ми даємо базові навички з дебатування. Засідання клубу, зазвичай, відбуваються по вівторках і середах.