Поділитись:

(Не)архітектурний Луцьк

П'ятниця, 14 липня 2017, 07:40
(Не)архітектурний Луцьк

Чи подобається вам Луцьк? Маю на увазі не його розташування, політичне чи культурне життя, історію, людей, а візуальне сприйняття. А якщо точніше, то його архітектура. А якщо вже зовсім конкретно, то новобудови.

Звичайно, цілком логічне і природне явище, що місто живе – розвивається, росте, забудовується, змінюється. Але одна справа, коли це відбувається з врахуванням естетичних чинників, з прив'язкою до історії, з розумінням ідейної спрямованості та з умінням створити нове, не спотворивши старе. А зовсім інша – коли на першому місці знаходяться бізнес-інтереси та незрозумілі віяння моди. Тоді архітектурний ансамбль летить під три чорти, і той, хто платить, замовляє музику.

Мені дуже подобається старе місто, вулички і будівлі якого упродовж років не втратили свою урочисту велич і таємничість. Тут зникає відчуття часу і реальності. Тут є стиль, дух і єдність того, що бачиш, і того, що відчуваєш.

Та варто лиш вийти за межі старого міста, і перед очима з'являється зовсім інший Луцьк – Квазімодо в кам'яній подобі (ба, гірше: в Квазімодо була прекрасна душа, а тут – потворна форма без наповнення). На багатьох вулицях міста виросли багатоповерхівки, які зовсім недоречні серед невеличких охайних будиночків, вишневих садочків і заквітчаних парканів.

Більшість забудовників керуються простим принципом: чим вище – тим краще, тим більша площа і, відповідно, тим більший прибуток. А те, що хмарочос тут, м'яко кажучи, "не в тему", його не хвилює. І зовсім не страшно, що він такий один на кілька вулиць і не зовсім вписується ні у стиль, ні у колірну гамму…

Рік за роком Луцьк забудовується "висотками", які все щільніше і щільніше прилягають одна до одної. Вирубуються парки, сквери, а замість них зводяться кам'яні коробки. З вікон своїх квартир замість сходу сонця і зоряного неба ми бачимо здоровезні стіни, а якийсь незнайомець у банному халаті з висоти своєї "вежі" безсоромно спостерігає за чужим життям у будинку навпроти…

Забудовники, не спотворюйте Луцьк, не намагайтесь "зліпити" з нього висотний мегаполіс. І залиште хоч трішки простору для приватного життя лучан)))

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
13 березня 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
28 грудня 2023
16:38
22 грудня 2023
08:30
20 листопада 2023
13 вересня 2023
07 серпня 2023
09:12