Поділитись:

У Польщі відновили хрест із зруйнованого пам'ятника українцям (фото)

Вівторок, 11 липня 2017, 08:53

У селі Грушовичі поблизу Перемишля відновили металевий хрест із демонтованого пам'ятника воїнам УПА.

Однак тепер він присвячений українцям, які у 1943-45 роках рятували поляків від УПА, – повідомляє Zaxid.net.з посиланням на польські ЗМІ.

Як зазначається, хрест встановили на тому ж місці, де раніше був пам'ятник воїнам УПА. Документи для цього раніше подали до війта ґміни Стубно на території якої розташоване кладовище. Місце освятили у п'ятницю, 7 липня.

Президент ультраправого Руху народового у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа, що також є головою громадського комітету з демонтажу бандерівських увіковічнень у Польщі, заявив, що його організація не хотіла, аби хрест потрапив на металобрухт чи у якесь негідне місце.

"Ми вирішили, що пам'ятний хрест буде відновлений на честь українців, які, рятуючи поляків, загинули від рук УПА у 1943-45 роках", – повідомив Кульпа.

Також, зі слів Марека Кульпи, комітет домагається демонтажу усіх поховань вояків УПА, які вважає незаконними у Підкарпатському воєводстві. За підрахунками комітету, таких увіковічнень у воєводстві є 28.

На церемонії відкриття історик Анджей Запаловський заявив, що люди повинні пам'ятати не тільки тих українців, хто рятував, але й тих, хто не погодився вбивати поляків.

"У "Кресовій книзі справедливості", виданій Інститутом народної пам'яті, ідентифіковані майже 3 тис. поляків, яких врятували українці. Більше чотирьох сотень українців загинули, рятуючи поляків. А загалом ми знаємо імена 800 українців, які рятували поляків", – сказав він.

Подія відбувалася за підтримки місцевої влади. Війт ґміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що встановлення пам'ятного хреста у Грушовичах "може стати прикладом для інших ґмін, які мають аналогічні проблеми" і закликав робити так, як зробили у його ґміні.

Нагадаємо: 26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства групою невідомих осіб було знищено братську могилу вояків УПА і вчинено наругу над Державним Гербом України – тризубом. Згодом Український інститут національної пам'яті зробив заяву щодо нищення могили воїнам УПА в Польщі. Могилу вояків УПА обіцяли відновити після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців.

Надрукувати
мітки:
коментарів