Поділитись:

У Луцьку будуть реабілітовувати ув'язнених

П'ятниця, 07 липня 2017, 10:11
У Луцьку будуть реабілітовувати ув'язнених

В обласному центрі започатковує роботу Луцький міськрайонний відділ із питань пробації.

Луцьк – одне з чотирьох пілотних міст, де займатимуться реабілітацією ув'язнених, – повідомляє Інформаційне агентство "Волинські новини".

Суть проекту пояснив заступник начальник Управління - начальник відділу альтернативних покарань та пробаційного нагляду Управління організації діяльності пробації Департаменту пробації Міністерства юстиції України Віктор Васюк.

"Раніше було так: був правопорушник, на якого покладали певні обов'язки судом. Натомість пробація передбачає низку соціально-виховних функцій не лише для виконання покарання, але й для реабілітації цієї людини і запобігання вчиненню повторного правопорушення. Як на мене, виправлення людини не в місці позбавлення волі, а в суспільстві – в рази ефективніше, окрім того – в рази дешевше. Зауважу, що сьогодні в Україні є 72 тисячі таких засуджених, які проходять пробацію", – розповів Віктор Васюк.

У Луцьку створять повноцінну систему відбування покарань без позбавлення волі для людей, які умовно засуджені. А це передбачає створення спеціалізованого Центру пробації для осіб, що знаходяться в конфлікті з законом.

Строк перебування на обліку пробації таких осіб становить від 1 до 3 років, що дає можливість проводити комплексну соціально-виховну роботу. Термін реалізації пілотного проекту: червень 2017 – вересень 2018 року.

Серед переваг пробації експерти на круглому столі відзначили такі:

- особа, яка вчинила правопорушення, має можливість змінитися без ізоляції від суспільства, що є підтримкою на шляху до змін;

- збереження сімейних стосунків та зв'язків у громаді;

- збереження роботи та житла;

- убезпечення громади від вчинення повторних злочинів.

Наразі на Волині є 1900 осіб, які умовно засуджені, з них біля 600 осіб в Луцьку.

Надрукувати
мітки:
коментарів