Поділитись:

Євросоюз хоче скасувати штампи в закордонних паспортах

Четвер, 06 липня 2017, 08:15
Євросоюз хоче скасувати штампи в закордонних паспортах

Одним із перших планованих нововведень на кордонах ЄС є відмова від звичних нам печаток в паспорті, які ставлять працівники митної служби при перетині кордону.

Представники країн-членів ЄС та Європарламенту вважають ручне штампування паспортів на кордоні недостатнім заходом для контролю за мандрівниками і планують відмовитись від неї, – інформує портал Vsetut.pl.

Натомість, як заявляє Європейська комісія, на кордонах з ЄС працюватиме так звана система в'їзду/виїзду. Таке рішення є частиною системи "розумні кордони" (smart borders") і акцентує увагу на ролі інформаційних систем в удосконаленні управління зовнішніми кордонами і, як наслідок, контролю над внутрішньою безпекою в країнах ЄС.

"Система в'їзду/виїзду наблизить нас на крок до досягнення повноцінного взаємодії інформаційних систем ЄС в 2020 році", – заявив комісар з питань безпеки ЄС Джуліан Кінг.

Що ж чекає на мандрівників після відміни печаток? Угода передбачає, що громадян третіх країн (тобто країн, які не входять до складу ЄС) при перетині кордону до будь-якої країни Євросоюзу будуть реєструвати у спеціальну систему, незалежно від того, їдуть вони на підставі візи чи біометричного паспорта. Ця система фіксуватиме назву і тип проїзного документа, біометричні дані, а також дату і місце в'їзду і виїзду. Система в'їзд/виїзд рахуватиме дні перебування мандрівника в ЄС автоматично (зараз це роблять паспортисти вручну), тому ризик помилитися і людський фактор виключатимуться повністю. На думку Європейської комісії, це полегшить перетин кордону для осіб, які подорожують легально, допоможе у виявленні осіб, які незаконно продовжили собі перебування в ЄС, а також в ідентифікації осіб, які перебувають у Шенгенській зоні без документів. Реєструватимуться у системі також усі відмови у в'їзді до ЄС.

Наразі ручне штампування паспортів мандрівників часто не є достатнім для виявлення порушників дозволеного терміну легального перебування в ЄС, а також займає надто багато часу і не запобігає проблемам, пов'язаним з випадками втрати або знищення документів. До того ж впровадження системи в'їзд/виїзд повинно допомогти і у вирішенні проблеми зчергами на кордоні.

Зібрані новою системою в'їзду/виїзду відомості будуть доступні для всіх держав-членів ЄС, а також Європолу, щоб запобігти тероризму та іншим серйозним злочинам. Постанова передбачає, що між системою в'їзду/виїзду і візовою інформаційною системою (VIS) також повинна бути забезпечена сумісність.

Дані громадян третіх країн, які перетинатимуть кордон з ЄС, зберігатимуться протягом п'яти років, якщо людина перевищила дозволений термін перебування в ЄС, і три роки, якщо її перебування там пройшло у відповідності з усіма вимогами.

Технічні роботи над проектом системи в'їзд/виїзд ще не завершилися. Після того, як це станеться, нові правила повинні офіційно схвалити усі держави-члени ЄС та Європейський парламент.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024