В рейтингу інвестиційної привабливості міст Луцьк понизив позиції

Субота, 01 липня 2017, 15:34

Рейтингове агентство "Євро-Рейтинг" оновило рейтинг інвестиційної ефективності міст України за підсумками 1-го кварталу 2017 г. На першій сходинці рейтингу міцно прописався Київ.

З огляду на його перевагу над іншими муніципалітетами, столиця може змагатися лише сама з собою. Її показники в першому кварталі, як і раніше високі – 235 балів, але поступаються попередньому результату (257 балів). Інформує finance.ua

Крім Києва, максимальну інвестиційну ефективність (ineА) продемонстрували Тернопіль і Полтава (215 і 209 балів відповідно). Тернопіль одного разу вже досягав настільки високого результату (за підсумками 3 кварталу 2017 г.). Полтава опинилася в даній категорії вперше.

Львів, Вінниця та Харків не втрималися в найвищій категорії. Вінниця опустилася вниз на один щабель, показавши сьомий результат серед тридцяти міст. Львів втратив відразу дві позиції (11 місце), а Харків – три (18 місце). Настільки різке зниження результатів для цих міст є нетиповим.

Одеса повторила результат минулого кварталу, Всі інші населені пункти (крім Вінниці) – поліпшили їх. Водночас, Миколаїв, Луцьк, Хмельницький та Ізмаїл не змогли зберегти свої позиції.

Як і раніше видно істотні відмінності між загальним рівнем обласних центрів та міст обласного значення.

За підсумками першого кварталу, жоден з останньої групи не зміг піднятися вище від середнього рівня інвестиційної ефективності (ineD): в цій категорії розташувалися Ізмаїл та Олександрія. Решта демонструють результат нижче за середній. Певним позитивом можна вважати скорочення кількості міст, чий рейтинг є мінімальним (ineG). У порівнянні з жовтнем-груднем 2016 р. їх кількість скоротилася в три рази: другий квартал поспіль найнижчу оцінку отримує тільки Біла Церква.

Євро-Рейтинг вважає, що за підсумками другого кварталу в рейтингу можуть відбутися подальші зміни. Певна стабільність результатів, яка відзначалася весь попередній рік, ймовірно, зміниться стрибкоподібними змінами по окремим муніципалітетам. Основним фактором буде виступати зростання або, навпаки, уповільнення інвестиційної активності.