Поділитись:

На Волині чоловік виростив унікальний сад

Субота, 01 липня 2017, 10:28

Аграрій із села Струмівка, першим на Волині вирощує яблуневий сад на шпалерах.

Чималий урожай великих, соковитих яблук Михайло Шевчук збирає з дерев, які ростуть на шпалерах. Інформує expres.ua

"Вирощування плодових дерев в одній площині, тобто кордонне, або ж плоске, вперше стали практикувати у Бельгії. Весь секрет у тому, що крону дерев потрібно формувати по натягнутому дроті, - розповідає садівник із села Струмівка.

За словами Михайла Шевчука задум створити такий сад виник давно.

"Я вивчив усі особливості та взявся до справи. Врахував положення ділянки - вона має бути на південному схилі. Щодо грунту, то він повинен бути пухким та родючим. І, звісно, слід помірковано поставитися до вибору форми самої шпалери, слід врахувати сорт, тип місцевості, підщепи. Загалом форм є чотири - шпалера, пальмета, кордон та віяло. Приміром, шпалера передбачає, що на стовбурі дерев потрібно залишити до п'яти–шести пар гілок, які розташовані навпроти одна одної. Так найкраще вирощувати саме яблуні", - ділиться досвідом садівник.

На трьох сотках росте близько 100 яблунь декількох сортів. Відстань між деревами - один метр сорок сантиметрів, ширина міжрядь - два метри. Так зроблено для того, щоб у майбутньому максимально легко обробляти дерева від шкідників, а також косити траву, вносити добрива. Перевагою такого методу вирощування дерев є те, що вони мають більше світла і тепла. Також набагато зменшується ризик появи грибкових хвороб.

До речі, урожай у такому саду потрібно починати збирати з нижніх гілочок. Якщо яблуньки мають низьку крону, то плоди достигнуть на півтора–два тижні раніше, ніж на високорослих. Із дерев літніх сортів плоди найкраще збирати, коли шкірка на них і з зеленої стане жовтувато-білою. А ось з осінніх сортів -- лише тоді, коли зернятка всередині яблука стануть коричневими. Ознакою стиглості яблук є те, наскільки легко вони відділяються від гілочки.

Надрукувати
мітки:
коментарів