Позбутися смороду за лічені дні неможливо: у Луцькраді відповіли на петицію

Понеділок, 26 червня 2017, 15:51

Змішування виробничих відходів ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" з господарсько-побутовими стоками стало причиною нестерпного смороду в Луцьку, який вимушені терпіти мешканці міста, районів ДПЗ, Вересневого та сіл Луцького району.

Про це йдеться у відповіді Луцької міської ради на петицію про заборону скидання нечистот на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу.

Нагадаємо: лучани вимагали зупинити скидання нечистот на поля фільтрації, забезпечити цілодобову охорону місць, де роблять несанкціоновані зливи, а також карати порушників конфіскацією майна (транспорту) за порушення.

Як зазначається у відповіді на петицію, ця проблема є наслідком багаторічних порушень санітарного законодавства. Контролюючими службами (СЕС, державною екологічною експертизою) було дозволено скид неочищених господарсько-побутових стоків з мікрорайону Вересневе, пізніше з с. Гірка Полонка та з асенізаційних машин, які забирають стоки з житлового сектора, на поля фільтрації ПАТ "Гнідавський цукровий завод", які розташовані не на території міста, а у Луцькому районі.

Перевірки на ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" виявили численні порушення вимог як санітарного, так і природоохоронного законодавства.

Керівникам обох підприємств вручено приписи про усунення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства, зокрема зобов'язано:

- провести очистку та санацію мулових карт полів фільтрації (термін до 01.09.2017);

- припинити перекачування стоків каналізації з мікрорайону Вересневе м.Луцьк на поля фільтрації ПАТ "Гнідавський цукровий завод" (термін до 01.10.2017)

- виробничі стічні води ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" скидати на поля фільтрації лише після встановлення флотатора;

- забезпечити здійснення лабораторних досліджень викидів забруднюючих речовин від усіх наявних джерел в зоні впливу об'єкту.

З 22 травня роботу ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" зупинено до усунення можливих негативних наслідків від виробничих відходів підприємства.

З 25 серпня 2017 року ПАТ "Гнідавський цукровий завод" достроково розриває договір з КП "Луцькводоканал" на прийом каналізаційних стоків з мікрорайону Вересневе. В свою чергу Луцька міська рада до цього терміну зобов'язана завершити будівництво другої черги міської каналізаційної мережі, яка повністю забере господарсько-побутові стоки об'ємом близько 200 м3 на добу від району Вересневе.

"Та для виконання цих заходів потрібен час. Усунути неприємний запах в лічені дні неможливо, бо скид господарсько-побутових стоків на поля фільтрації продовжується. При тому на полях фільтрації залишаються елементи дріжджової маси, яка була скинута в період роботи ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія" та продовжує реагувати із каналізаційними стоками на полях фільтрації. Заходи, які проводить ПАТ "Гнідавський цукровий завод" із нейтралізації запахів, на даний час не принесли очікуваного результату", – зазначається у відповіді Луцькради.

На думку представників влади, виконання зазначених приписів та заходів у повному обсязі забезпечить дотримання норм екологічної безпеки, порушених діяльністю ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТзОВ "Біопаливно-енергетична компанія".

Окрім того у повідомленні зазначається, що лише протягом червня 2017 року працівниками Луцької міської ради виявлено 3 факти утворення стихійних сміттєзвалищ із залишків тваринних решток, які створювали дуже різкий неприємний запах як в межах міста, так і на земельних ділянках Боратинської сільської ради, що стало додатковим джерелом забруднення повітря.