Поділитись:

В Україні ввели обов'язкову сертифікацію енергоефективності будівель

П'ятниця, 23 червня 2017, 10:30
В Україні ввели обов'язкову сертифікацію енергоефективності будівель

Верховна Рада ввела обов'язкову сертифікацію енергоефективності будівель і об'єктів будівництва.

За ухвалення законопроекту в цілому проголосували 259 депутатів. Підтримали проект волинські нардепи Ігор Лапін, Ігор Гузь та Ірина Констанкевич. Не голосували Сергій Мартиняк, Степан Івахів і Юрій Савчук.

Як пише Економічна правда, відповідно до закону, передбачається введення обов'язкової сертифікації енергоефективності для об'єктів будівництва, будівель і частин будівель, що здаються в оренду на строк більше 1 року, для будівель з опалювальною площею більше 250 кв. м, у яких розташовані державні органи.

Така сертифікація також обов'язкова для об'єктів будівництва із середнім і значним класом наслідків.

Клас енергетичної ефективності будівель, що приймаються в експлуатацію, має бути не нижче мінімальних вимог з енергетичної ефективності, що діють на дату початку виконання будівельних робіт.

Положення закону про обов'язкову сертифікацію не будуть поширюватися на об'єкти культурної спадщини, будівлі промислового та сільськогосподарського призначення, об'єкти енергетики, транспорту, зв'язку і оборони, складські приміщення, культові споруди (наприклад церкви), тимчасові споруди.

Також дія закону не поширюватиметься на будівлі, що стоять окремо, з опалювальною площею менше 50 кв. м та індивідуальні будівлі.

Сертифікація буде проводитися на договірних засадах із метою визначення фактичних показників енергоефективності будівель і оцінки їхньої відповідності мінімальним вимогам до енергоефективності, які будуть установлюватися Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Мінімальні вимоги до енергоефективності будівель будуть переглядатися раз на 5 років.

Виготовлення енергетичного сертифікату будівлі щодо об'єкту будівництва покладається на замовника будівництва до прийняття такого об'єкта в експлуатацію у встановленому законодавством порядку.

На основі проведення оцінки можна буде розробити рекомендації щодо підвищення енергоефективності конкретної будівлі, що враховують місцеві кліматичні умови.

Відповідно до тексту законопроекту, передбачається, що термін дії сертифіката енергетичної ефективності буде становити 10 років.

Відповідно до перехідних положень документа, закон вводиться в дію через 1 рік від дня набрання чинності, крім положень про обов'язкову наявність сертифікату енергоефективності, які вводяться в дію з 1 липня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ЛУЦЬК "ПОХВАЛИВСЯ" СВОЄЮ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЮ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів