Чи справляється Волинь із безплатними ліками

Понеділок, 19 червня 2017, 09:17

Уже більше 1 мільйона громадян України скористалися програмою "Доступні ліки", що стартувала у квітні 2017.

Наразі майже 6 тисяч аптек долучилися до урядової програми. Це означає, що в кожній третій аптеці в Україні пацієнти можуть отримати ліки за рецептом від лікаря від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу чи бронхіальної астми, що входять до програми, безплатно чи з незначною доплатою, – інформує прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Існує позитивна динаміка щодо використання коштів, виділених на програму. Загалом аптеки вже відпустили ліки за 1,4 мільйонами рецептів та отримали відшкодування у розмірі 67 мільйонів гривень, що становить 13,5 % від загальної суми виділених на програму коштів.

Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров'я, зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми.

Лідерами програми наразі є Вінницька, Львівська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Харківська області. Стабільно програма працює у Волинській, Житомирській, Тернопільській та Черкаській областях. У травні активно включились Київ, Київська та Херсонська області. Найгірше програма працює у Чернівецькій, Миколаївській та Луганській областях.

Вінницька, Кіровоградська, Чернігівська, Харківська та Тернопільська області на першому місці за кількістю використаних коштів за програмою. Стабільно використовують кошти Запорізька, Волинська, Хмельницька та Полтавська області. Аутсайдерами в цьому списку є Донецька, Закарпатська, Миколаївська та Сумська область.

З 1 липня 2017 року Міністрество охорони здоров'я оновить реєстр референтних цін. Це означає, що з серпня цього року до програми можуть долучитися нові виробники ліків. Наразі в реєстрі доступних ліків є 35 фармкомпаній: 20 європейських, 15 українських та 2 світових.

Ознайомитися із переліком аптек, що беруть участь у програмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ПОБІЛЬШАЛО АПТЕК, ДЕ РОЗДАЮТЬ БЕЗПЛАТНІ ЛІКИ