Поділитись:

Як розсудити Поліщука й Вусенко

П'ятниця, 16 червня 2017, 17:00
Як розсудити Поліщука й Вусенко

Ситуація із поновленням Юлії Вусенко на посаді секретаря Луцькради набирає обертів.

Депутат Луцької міської ради, юрист Артем Запотоцький пояснив, що секретар Ігор Поліщук має поновити на роботі секретаря Юлію Вусенко та розповів, що він має зробити, аби виконати рішення суду й уникнути кримінальної відповідальності.

Відповідну заяву він надав Інформаційному агентству ВолиньPost:

Зокрема Запотоцький пояснив, що Луцька міська рада має законне право обирати чи переобирати секретаря міської ради. І тут немає жодних заперечень. Але, щоб воля міської ради набрала чинності у вигляді відповідного рішення, воно має бути оформлене відповідно до закону про "Місцеве самоврядування в Україні". Такий документ має підписати секретар ради, а потім міський голова. За відсутності міського голови – т.в.о. міського голови. Отже, як мало відбуватися зняття Юлії Вусенко?

  • ЛМР мала б спочатку взяти до відома смерть Миколи Романюка, і таким чином виконала б всі вимоги закону для надання секретарю міської ради статусу т.в.о. міського голови.
  • Проголосувати питання про відставку Юлії Вусенко, яке сама ж Вусенко, як т.в.о. міського голови має підписати.

Тільки за цих умов рішення про відставку Вусенко набрало б юридичної сили, – зазначив Запотоцький. Натомість це рішення підписав один з депутатів – Григорій Пустовіт. І саме тому суд скасував рішення про припинення повноважень Юлії Вусенко.

Тобто ще раз – суд не заперечував право Ради обирати собі голову. Ні. Суд лише вказав на те, що все має бути у відповідності до закону і рішення ради не можуть вступити в законну силу, якщо їх підпише рядовий депутат, крім випадків, які прямо передбачені чинним законодавством України.

Луцька міська рада не має ухвалювати повторного рішення про поновлення на посаді Вусенко, бо міськрада "обирає", а не "поновлює".


Але й "обирати" повторно Вусенко теж непотрібно, бо юридично досі діє рішення Луцької міської ради №1/1 від 26 листопада 2015 року, коли Вусенко була обрана на посаду секретаря. Це рішення не було скасовано судом чи депутатами міської ради.

На переконання Запотоцького, зараз т.в.о мера Ігор Поліщук має не "поновлювати Вусенко на посаді", бо це вже зробив суд. Він має "поновити Вусенко на роботі". Тобто Ігор Поліщук на виконання рішення суду має зробити такі кроки:

  • дати розпорядження відділу кадрів міської ради зробити запис в трудовій книжці Юлії Вусенко "секретар ЛМР, підстава рішення ЛМР від 26 листопада 2015 року та ухвала суду від 02 червня 2017 року".
  • дати розпорядження відділу кадрів міської ради зробити запис в трудовій книжці Ігоря Поліщука про припинення роботи на посаді секретаря ЛМР. Підстава "поновлення на посаді секретаря ЛМР Вусенко відповідно до ухвали суду від 02 червня 2017 року"
  • передати Юлії Вусенко печатку міської ради

Після цього Ігор Поліщук може подавати апеляцію, і якщо виграє – повернути собі крісло секретаря ЛМР. І повернення буде відбуватися за тією ж процедурою. Він може ініціювати через свою більшість у міській раді повторне питання про зняття Вусенко з посади секретаря. І якщо Вусенко таке рішення підпише – від зможе знову зайняти крісло секретаря ЛМР. Але якщо Ігор Поліщук буде ігнорувати ухвалу суду, то в нього є всі шанси змінити крісло секретаря на лаві підсудних, оскільки рішення суду є обов'язковим до виконання на всій території України, – зазначив Андрій Запотоцький.

Натомість Ігор Поліщук не розуміє, як повинен призначати Юлію Вусенко на посаду. Адже спочатку суд вирішив, що це має зробити сесія Луцькради, згодом із рішення суду викинули два абзаци.

Про це він зазначив в коментарі ТСН.

"У той же день, коли був виготовлений повний проект рішення, невідомо при яких обставинах було з рішення суду викинуто два абзаци під виглядом технічних правок. Два абзаци, які фактично змінюють суть рішення", – зазначив він.

"Якщо я як секретар видам розпорядження про поновлення Вусенко на роботі, то тоді це буде кримінальним злочином, адже це перевищення влади і службових повноважень", – додав Поліщук.

Кримінальне провадження на нього таки відкрили за заявою Юлії Вусенко. Вона вимагає, щоби Поліщук негайно виконав рішення суду і таки поновив її на посаді.

"Позавчора було подано заяву Юліяєю Вусенко про порушення щодо мене кримінального провадження за невиконання рішення суд. Вчора ввечері прокуратура повідомила мені, що отримала завдання в найкоротший термін повідомити про підозру, обрати запобіжний захід у вигляду тримання під вартою і зробити все, щоб недопустити мене до участі, які, ймовірно, відбудуться 24 вересня", – зазначив Ігор Поліщук.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024