Поділитись:

Чи підтримали волинські нардепи медреформу

Четвер, 08 червня 2017, 14:18
Чи підтримали волинські нардепи медреформу

Народні депутати ухвалили у першому читанні урядовий законопроект № 6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який є одним із проектів законів щодо медичної реформи.

Підтримали зміни 227 депутатів. Серед них і волинські нардепи Ігор Лапін і Ігор Гузь.

Ірина Констанкевич утрималася від голосування. Не голосував Степан Івахів. А Юрій Савчук та Сергій Мартиняк були відсутні.

"Метою законопроекту є створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг і лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для забезпечення збереження та відновлення здоров'я населення України", – сказано у пояснювальній записці до документа.

Обсяг медичних послуг та лікарських засобів, вартість яких покривається державними гарантіями, та ступінь покриття має закріпитися на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

"В межах державного гарантованого пакету держава гарантуватиме повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг та лікарських засобів на екстреному, паліативному та первинному рівні та частково на вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватись державою у повному обсязі", – сказано в описі законопроекту.

Для забезпечення можливості прогнозувати обсяг витрат на охорону здоров'я пропонується, щоб Кабінет Міністрів України щорічно затверджував конкретний перелік послуг та лікарських засобів, які входять в гарантований пакет.

"Право на гарантії мають, не залежно від будь-яких додаткових критеріїв, всі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України (крім тих, що не є платниками податків в Україні), та особи, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, що потребують додаткового захисту", – зазначається у законопроекті.

Такі зміни також дозволять залучити до надання медичних послуг за рахунок бюджетних коштів заклади охорони здоров'я недержавної форми власності та фізичних осіб-підприємців, що має позитивно відобразитися на якості надання медичних послуг.

Також аконопроект передбачає запровадження виплати компенсації вартості рецептурних лікарських засобів відповідно до призначення лікаря, що включені до деталізованого опису.

Надрукувати
мітки:
коментарів