#Сім_сорок: Натяк абітурієнтам журналістики

Середа, 07 червня 2017, 07:40

Іноді старшокласники, які бачать себе в майбутньому журналістами, запитують, чи варто вступати на перший курс на журналістику. "Краще вже на філологію, – відповідаю я. – Принаймні писати грамотно навчать".

А все чому?

Журналіст повинен розбиратися глибоко у своїй проблематиці. Він має бути не тільки ретранслятором чужих думок (про жанри зараз говорити не будемо), а й сам продукувати нові смисли. Чи можна це зробити в університеті, п'ять років штудіюючи журналістську етику?

Для редактора набагато більшою цінністю є знання журналістом усіх депутатів в обличчя, аніж знання історії зарубіжної журналістики, наприклад.

Тому я палко підтримую підходи Українського католицького університету чи Києво-Могилянської академії, де існують лише магістерські програми з журналістики. А бакалаврат потрібно закінчити в галузі політології, економіки, юриспруденції, історії чи інших дисциплін. Тоді на останніх курсах студент отримує поверх отриманих знань фах журналіста. Фактично інструкцію, як отримані за 4 роки знання можна застосовувати в сфері журналістики.

І до речі, учні, які хочуть стати студентами! На ринку не вистачає журналістів, які би писали про економіку, суди, медицину, науку, агробізнес… Натяк зрозумілий? ;)