Поділитись:

Чи будуть після "безвізу" перевіряти на кордоні наявність грошей

П'ятниця, 02 червня 2017, 21:01

Вже з 11 червня громадяни України, котрі мають біометричний паспорт, зможуть подорожувати до країн Євросоюзу без віз.

Безсумнівно, це дуже втішна подія. Однак треба бути готовим до того, попереджають експерти, що збільшення кількості охочих потрапити до країн Європи призведе до збільшення черг на кордоні. Адже й із візовим режимом на пунктах пропуску доволі часто спостерігаються чималі черги, – пише Експрес.

Про те, чи обов'язково тепер громадянам України мати якусь мінімальну суму коштів на добу перебування в тій чи іншій країні єврозон та багато іншого розповіли представник проекту "Подорожуй відповідально", заступником директора ГО "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька, помічник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби України Володимир Шеремет та менеджером організації "Європа без бар'єрів" Павло Кравчук.

– Скільки пунктів пропуску має на сьогодні Україна з країнами Євросоюзу?

– На сьогодні на кордонах України з країнами ЄС функціонує лише 18 пунктів пропуску для автомобільного сполучення. Зокрема, на кордоні з Польщею – вісім, Словаччиною – два, Угорщиною – п'ять та три – з Румунією. Крім того, маємо два пішохідні пункти пропуску на кордоні з Польщею (у Шегинях та Угринові, це на Львівщині). Зі Словаччиною піший пункт пропуску діє на Закарпатті в Малих Сельманцях, з Угорщиною – пункт пропуску Лужанка, а з Румунією – пункт пропуску Порубне. Залізничних пунктів пропуску в нас з країнами Євросоюзу також 18: п'ять з Польщею, по два зі Словаччиною та Угорщиною і дев'ять – з Румунією.

– Якою є пропускна спроможність цих пунктів?

– Частина пунктів пропуску проектувалася та будувалася ще в часи Радянського Союзу, для незначного пасажиропотоку, порівняно з новими. Незважаючи на їхню реконструкцію, кардинального збільшення пропускної спроможності не досягнуто. Найбільше навантаження – на україно-польській ділянці кордону. Там щороку кількість автомобілів, що перетинають кордон, зростає на 400-700 тисяч. Так, у 2013 році на цій ділянці перетинало кордон шість мільйонів осіб, у 2016-му – 12,3 мільйона, а за перший квартал цього року – три мільйони осіб, порівняно з першим кварталом минулого року це більше майже на 50 відсотків! А через погану якість доріг три спільні пункти пропуску Смільниця – Кросценко, Грушів – Будомєж та Угринів-Долгобичув завантажені лише на 30-40 відсотків. Ще суттєво впливає на утворення черг на кордоні малий прикордонний рух. Він становить 70 відсотків від загального потоку осіб, котрі перетинають кордон. А також черги спричиняють так звані пересічники, котрі їздять на авто з іноземною реєстрацією й кожні п'ять діб змушені переміщувати авто через кордон. Крім того, у зв'язку зі змінами правил Шенгенського кодексу, усіх, хто в'їжджає до країн Шенгену, або виїжджає з них, відтепер ретельно перевіряють.

– Скільки Україна потребує додаткових пунктів пропуску на кордоні з ЄС, щоб вирішити питання з чергами?

За європейськими нормами, пункти пропуску повинні бути розташовані на відстані не більше як 20 кілометрів один від одного. В Україні лише на польській ділянці кордону пункти пропуску розміщені на відстані понад 50 кілометрів. Тому побудова нових пунктів пропуску розвантажить вже ті, що є, а також пришвидшить перетин кордону особам, котрі вирушають у країни ЄС.

Скільки грошей треба мати з собою, щоб не виникло проблем під час перетину кордону?

Кожна з 26 країн ЄС, з якими для України діятиме безвіз, а також Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія, встановили свої вимоги до мінімальної суми коштів, які потрібно мати з собою під час перетину кордону. Тобто у кожній країні ЄС існує своє, так зване правило фінансового забезпечення, котре передбачає наявність у мандрівника коштів на кожен день перебування в країні.

Так Норвегія 500 норвезьких крон, тобто 1580 гривень, Фінляндія 30 євро на день, Швеція 47 євро на день, Естонія 86 євро, Латвія 14 євро, Литва 40 євро, Нідерланди 34 євро. Польща 300 польських злотих (2 тис. грн) перебування до трьох днів, 100 польських злотих (800 грн) на день, якщо перебування понад 3 дні. Німеччина 45 євро, Бельгія 45 євро для іноземців, які зупинились у приватних осіб та 95 євро, якщо ви зупинились у готелі. Чехія 40 євро на день до 30 днів. Словаччина 56 євро на день, Франція 32,50 євро для осіб, які мають підтвердження наявності житла, та 120 євро для осіб, які не можуть підтвердити наявність житла. Швейцарія 91 євро та 27 євро для студентів. Ліхтенштейн 91 євро, 27 євро для студентів, Австрія на індивідуальній основі, як і Люксембург. Словенія 70 євро для дорослих та 35 євро для неповнолітніх у супроводі батьків, Угорщина 3 євро, Італія 269,60 євро на одну особу на термін до 5 днів. Іспанія 71 євро. Для поїздки в Португалію потрібно мати при собі 75 євро, а також суму з розрахунку 40 євро на день перебування. Мальта 48 євро, Греція 50 євро на день, мінімум 300 євро на 5 днів.

– А як можна підтвердити свою фінансову спроможність?

Готівкою, сертифікованими чи дорожніми чеками, квитанціями, кредитними картками разом із останньою банківською випискою чи іншими доказами, які чітко зазначають суму доступних коштів. При цьому листи від банку чи інтернет-банкінгу не приймаються, а гроші на банківському рахунку можуть перевіряти безпосереднім дзвінком у банк прямо з кордону. Цікаво, що кошти при собі потрібно мати обов'язково, але перевірятимуть їх наявність не завжди, а тільки якщо в прикордонника виникнуть питання до мандрівника.

– У якій валюті слід мати гроші?

Кошти можуть бути як у євро, так і еквівалентно в національній валюті.

– А якщо особу запрошують за кордон та надають житло, харчування?

Так, запрошення від сторони, що приймає та зобов'язується частково чи повністю покрити витрати, бронювання чи оплата готелю або квитки на певний захід, знижують суми, які слід мати для перетину кордону. Доказом забезпечення проживанням і харчуванням може бути бронь готелю, запрошення, гарантійний лист, дозвіл на роботу чи лист спонсорства.

– Як визначається необхідна сума на добу в країні?

Часто вона залежить від рівня життя у країні та мінімальних заробітних плат. До прикладу, щоб мати можливість в'їхати до Іспанії, іноземці повинні мати 10% від загальнонаціональної мінімальної заробітної плати 70,77 євро. Водночас мінімальна сума під час перетину кордону з Іспанією 636,93 євро, а це 90 % мінімальної зарплати.

– Про які ще нюанси слід знати тим, хто запланував подорож країнами ЄС із безвізом?

У Люксембургу, Австрії та Нідерландах немає фіксованої добової суми, вона визначатиметься індивідуально, залежно від мети візиту. В Італії необхідні кошти залежать від тривалості перебування та того, подорожує людина сама чи групою з двох або більше туристів. У першому випадку для п'яти днів перебування їй потрібно 269,60 євро, а в другому 212,81.

– А де українцям потрібно буде пред'являти наявні кошти?

Прикордонник при в'їзді в країну може поцікавитися, чи є у вас гроші для подорожі. Кошти людина має мати або готівкою, або на кредитній картці. Не потрібно пред'являти на кордоні виписки з банку. Ви можете на кордоні показати прикордонникові банківську картку. Якщо у прикордонника виникнуть сумніви стосовно вашої фінансової спроможності, то він може попросити вас зайти в онлайн-банкінг, щоб ви показали баланс, чи подзвонити на "гарячу лінію" банку, або ж показати готівку. Це буде підтвердженням для прикордонника. Не варто обманювати прикордонника стосовно вашої фінансової спроможності, адже це може бути підставою заборони для в'їзду, якщо виявиться, що у вас немає потрібної суми. Але як свідчить досвід Грузії, здебільшого в громадян цієї країни прикордонники країн ЄС лише запитують, а не перевіряють наявність коштів. Та, зважаючи, що з України потік подорожувальників до країн Євросоюзу буде більший, ніж з Грузії, то на кордоні перевірятимуть наявність коштів в українців частіше.

Надрукувати
мітки:
коментарів