Поділитись:

Волиняни зможуть стежити за безплатними ліками онлайн

Четвер, 01 червня 2017, 16:04
Волиняни зможуть стежити за безплатними ліками онлайн

За допомогою онлайн-сервісу "Доступні ліки" жителі Волині зможуть перевіряти наявність у лікарнях медпрепаратів, куплених за бюджетні гроші.

Електронну ініціативу втілили в життя зусиллями благодійного фонду "СТОПРАК" та Волинської обласної ради та за технічної підтримки ТОВ "Ілайф", – повідомляє прес-служба фонду.

Головна мета проекту – забезпечити доступ волинян до ліків, куплених за бюджетні кошти, адже ці ліки вони мають право отримати безкоштовно. Онлайновий механізм направлений на підвищення прозорості та підзвітності закладів системи охорони здоров'я. До того ж його можна використовувати для кращого розуміння потреби у певних ліках, що є основою планування закупівель.

Сайт "Доступні ліки" дозволяє перевірити наявність певного препарату у лікарнях міста, просто ввівши назву ліків. Тут також розміщений перелік оплачених державою медикаментів, які наявні в лікарнях області та мають видаватися безкоштовно. Тож, отримавши список від лікаря із медикаментами, необхідними для лікування, пацієнт може перевірити, чи щось зі списку вже куплене для лікарні державою, є в неї на складі та має видаватися безкоштовно. Якщо такі ліки є, то пацієнт має право вимагати їх від лікаря.

Якщо ж лікар відмовляється видавати "бюджетні" препарати, варто звернутися зі скаргою до управління охорони здоров'я Волинської ОДА, за номером гарячої лінії 050-182- 56-68 або написати на електронну скриньку: [email protected].

До слова, майже усі медичні заклади області вже погодилися співпрацювати із онлайн-сервісом "Доступні ліки". Загалом на сайті доступна інформація про наявність закуплених за бюджетні кошти ліків у 54 закладах (Центри первинної медико-санітарної допомоги, центральні районні лікарні та медичні заклади третинного рівня). Інформація ж на сайті оновлюється щотижня.

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк зауважив, що таким чином область робить ще один крок на шляху до прозорості і підзвітності медицини.

Президент БФ "СТОПРАК" Марія Адамчук висловила подяку усім закладам, які погодилися на додаткову роботу і періодично надають нам запитувану інформацію. Така система дозволить значно підвищити рівень прозорості та підзвітності лікарень Волині.

Зауважимо, що такі сервіси вже успішно працюють у декількох регіонах України. Наразі БФ "СТОПРАК" періодично публікує на своєму сайті залишки онкохімпрепаратів за програмою "Онкологія по ЛПЗ "Волинський обласний онкологічний диспансер.

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
16 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024