Поділитись:

Лучанам розповіли жахливі історії, які відбувались у місті

Неділя, 28 травня 2017, 14:49

Лучанам розповіли страшні історії, які відбувались у Луцьку 300-400 років тому.

Захід відбувся у рамках відкриття у Луцьку туристичного сезону та реалізації у місті проекту Ради Європи COMUS. Інформують "Хроніки Любарта".

Організували подію працівники Центру туристичної інформації та послуг з допомогою Бібліотеки-філіалу для дорослих № 3.Це сталося вчора, 26 травня, під час проведення вечірніх посиденьок на Ринковій площі.

Лекцію провела Оксана Штанько. Дівчина розповіла усім, хто прийшов, про стархітливі речі, що відбувалися посеред Луцька триста-чотириста років тому.

Серед історій, що лунали, були оповідки про євреїв Шмойла та Іллю, які побили чимало лучан на площі Ринок під час рибного торгу восени 1566 року. У Луцьку вирувала чума. Євреї, рятуючись від пошесті, напилися і ледве не позбавили життя луцьку міщанку Милуху Ванківну, сестру тутешнього писаря Богуша. Так справа потрапила до судових актів.

Йшлося також про випадок застосування засобу змушення до зізнань в'язнів шляхом поміщення до них у ратушну темницю трупів мертвих.

Лучани почули про страти, що відбувалися на Ринковій площі. Оксана розповіла про судовий процес, що скінчився шибеницею, на прикладі справи Степана Пастуха. У травні 1639 року чоловіка звинувачували у крадіжці, катували і стратили через повішення за межами міста.

Особливою жорстокістю виділялися справи про зґвалтування і вбивства жінок та малолітніх дівчаток. Про це лекторка розповіла, навівши приклад луцької малолітньої дівчинки Федори Ізикової. Дитина віддала Богу душу після багаторазових зґвалтувань Стефаном Лихоівановичем, луцьким кушніром. Дівчинка була служницею у його домі за Глушцем. У ході судових розслідувань на ратуші у 1639 році ремісника визнали невинним. Тож злочин так і лишився безкарним.

Завершальним епізодом вечора стала розповідь про нещасне кохання-перелюб Станіслава Балверчика та Ганни Войтехової. За подружню зраду їх судили і повинні були стратити біля ганебного стовпа-пренґира на Ринковій площі Луцька. Жінка поплатилася життям – кат відрубав їй голову мечем. Станіславу ж пощастило. Кат промахнувся, зачепивши його лиш побіжно. Луцьке духовенство визнало те Божим провидінням і чоловік лишився живим.

У ході розмови лучанам подарували інформативну, ілюстровану брошуру, присвячену історії луцької площі Ринок.

Ознайомитися із виданням й отримати його у подарунок можна в Центрі туристичної інформації та послуг Луцька (вул. Сенаторки Левчанівської, 2).

Надрукувати
мітки:
коментарів