Поділитись:

Експерт пояснив, чому в Україні "злетів" курс євро (інфографіка)

Четвер, 25 травня 2017, 10:56
Експерт пояснив, чому в Україні

Експерт пояснив, чому в Україні

Головною причиною стрімкого зростання курсу євро, який спостерігався в Україні більше тижня, є ситуація на світових ринках.

Про це в коментарі "Сегодня" розповів старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин.

Зокрема, європейська валюта зміцніла проти долара США – з моменту першого туру виборів у Франції євро виріс проти долара на 4,5 %.

"Успішний результат президентських виборів у Франції значно знизив градус напруженості щодо стійкості ЄС. Також можна відзначити і відносно позитивну статистику регіону. Так, в першому кварталі 2017 року ВВП єврозони прискорилося до максимуму з першого кварталу 2016 року. У свою чергу, американський долар перебуває під тиском змішаної макроекономічної статистики в США, невизначеністю щодо реалізації планів Дональда Трампа і агресивністю ФРС щодо підвищення ставки", – зазначає Андрій Шевчишин.

Оскільки на українському валютному ринку базовою валютою для розрахунків і оцінок виступає долар, курс інших валют встановлюється через крос-курс, пояснив аналітик.

"З моменту першого туру виборів у Франції гривня зміцніла проти долара на 1,6 % .Вартість євро проти гривні при цьому виросла на 3,1 %, що майже відповідає динаміці крос-курсу (4,5 % -1,6 % = 2,9 %). Відмінність динаміки в 0,2 % можна пояснити зростаючим внутрішнім інтересом до євро як інструменту розрахунків між компаніями, валютою для подорожі в Європу після отримання безвізового режиму", – говорить Шевчишин.

Зі слів аналітика, більш істотних факторів впливу на динаміку євро на внутрішньому ринку на сьогоднішні немає.

У той же час, заклики держави щодо активізації використання євро і переходу в зовнішніх контрактах на євро при активній реалізації таких планів, може стимулювати додатковий попит на валюту. Однак така тенденція буде мати тимчасовий характер і пізніше динаміка валют все одно прийде до курсу євро/долар.

Експерт пояснив, чому в Україні

Надрукувати
мітки:
коментарів