Поділитись:

Експерт розповів про махінації із закупівлею антрациту

Вівторок, 23 травня 2017, 14:00

Експерт у галузі енергетики Андрій Герус розповів, про те, що "Центренерго" купуватиме антрацит на 25 доларів за тонну дорожче.

Про це він написав у Facebook.

Нещодавно ПАТ "Центренерго" попросило Нацкомісію збільшити з вересня 2017 року ціну антрациту в тарифі на виробництво теплової енергії для Трипільської теплоелектростанції (ТпТЕС) в 2,4 рази – з 1, 12 тис. грн до 2,64 тис. грн або близько $ 100 за тонну. Справа в тім, що "Центренерго" провело тендер і купуватими антрацит у грузинської компанії Saqnakhshiri GIG Group, яка запропонувала ціну 2 583,98 грн за тонну.

Натомість Герус зазначив, що у порту Richards Bay (ПАР) станом на вчора, 22 травня, антрацит коштував 65 доларів за тонну.

З його слів, доставка до Роттердама, якщо "Кейпсайзом" (клас вантажних морських суден. Вони завеликі, аби перейти Суецький канал або Панамський канал, тож мають оминати мис Доброї Надії або мис Горн задля трансокеанічного транзиту, – К.), то 6 доларів за тонну, якщо "Панамаксом" (клас морських суден (в основному це вантажні судна, але є і пасажирські), котрі можуть проходити шлюзами Панамського каналу, – К.), то 7,25 доларів.

"До Одеси/Южного на 2-3 долари дорожче. А якщо загрузити назад руду або зерно, то і не дорожче. 65+7+3 = 75 дол. за тонну (з доставкою Південної Африки). Це за формулою Richards Bay+. Але "Центренерго" провело "тендер" і умудрилося знайти "грузинський" антрацит по 100 дол. Прикурити 25 дол. на тонні (а якщо вугілля з Росії, то і більше) – це 500 млн грн на 700 тис. тонн", – пояснив Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів