Поділитись:

Україна лідирує за кількістю підприємств державної форми власності

Понеділок, 22 травня 2017, 13:35

Україна – на першому місці у списку країні, де держава володіє великою частиною підприємств.

В Україні таких налічується більш ніж 3 500. Про це повідомляє портал "Ціна держави".

Ситуацію з держпідприємствами журналісти порівняли із житлом.

"Уявіть собі, що у вас є 20 квартир. Ні, вони не в центрі Києва. І більшість з них взагалі не в столиці. Ви їх здаєте в оренду. Але з доходами не все просто. Де орендатори ненадійні – платять нерегулярно, де сусіди заливають через тиждень – тільки ремонтуй. А в багатьох випадках взагалі квартири простоюють – а комуналку за ті хати плати. А ще попробуй за усім вслідкуй, коли нерухомість в різних кутках країни", – йдеться у повідомленні.

Найкращий вихід із ситуації – оптимізація: потрібно залишити лише найцінніше, а все інше продати, бо з нього ніякої користі, лише видатки, – твердять експерти.

"А тепер уявіть, що у вас не 20 квартири, а 3 500. І не лише квартири, а є й цілі будинки з сотнями помешкань. Помічники ваші все красти намагаються, а більшість майна ніякого доходу не приносять", – сказано у матеріалі.

Перегнала у такому списку Україну Росія, там налічується 4 100 таких підприємств.

Така ж ситуація виникла з державними підприємствами в Україні. Існує більше 3000 підприємств у державній власності (скільки точно – ніхто не знає), і ради їм дати ніхто не може.

"Утримувати ці підприємства коштує грошей платникам податків, а контролювати таку кількість – просто нереально. Є прибуткові, їх ділять за партійними квотами: хто більше голосів на виборах набрав, той і "доїть". А решта – просто безхозні. І на відміну від квартир, ніхто навіть не намагається за тим усім господарством вслідкувати – головне, щоб "чужим" не дісталось", – зазначили в повідомленні.

Надрукувати
мітки:
коментарів