Поділитись:

"Знімали усе терміново", – Володимир Лис про екранізацію свого роману

Неділя, 21 травня 2017, 18:31

Письменник Володимир Лис зазначив, що екранізація роману "Століття Якова" повинна була відбуватися інакше.

Про це він розповів в інтерв'ю для Укрінформ.

"Справа в тому, що це була третя пропозиція екранізації "Століття Якова". Надходила ще пропозиція від іншого каналу. Втім, вони там задумали створити фільм про наркоманію. Чомусь ця лінія у них проходила зеленкою. Я написав їм синопсис (текст, у якому виписані головні сюжетні лінії фільму, – авт.). Та коли вони прислали свій, я схопився за голову. Ще отримав пропозицію від дуже відомого митця. Не буду називати його імені, бо дав слово. Він хотів зіграти у фільмі роль Якова. Умови були непогані, але одна з них – ніхто більше не зможе грати цю роль, бо він повністю викуповує на фільм права. Я відмовився. Усім, хто звертався до мене з пропозицією екранізувати роман, я ставив умову – фільм має звучати лише українською. Канал "1+1" на це погодився", зазначив письменник.

З його слів, автором сценарію мала виступити Наталка Ворожбит.

"Ми навіть зустрічалися на студії, обговорювали сценарій. Вона почала працювати. Але, як часто буває в Україні, раптом виділяють гроші, і їх треба терміново освоїти до кінця року. Наталка Ворожбит поїхала. З'явився всюдисущий Андрій Кокотюха, сценарій він написав майже за два місяці. Мене запевняв, що дуже ніжно поставиться до роману, але по суті – він створив свою версію", – сказав Володимир Лис.

Як зазначив письменник, тим, хто не читав книги, а лише дивився фільм, було цікаво.

"Але образи і хід сюжету – далекі від роману. І головне – нема волинської колористики, тої мови. Вони відійшли від західно-поліського діалекту. А пам'ятаєте фільм "Ліквідація"? Там ніби не стільки всього, як отой одеський колорит. Ще скажу, що мене обіцяли запросити на зйомки, але так і не сталося. Знімали усе терміново. То ж маємо те, що маємо", – розповів автор.

Однак письменник похвалив акторів, які зіграли Якова.

Надрукувати
мітки:
коментарів