Поділитись:

Блокування російських сайтів в Україні: треба чи ні

Неділя, 21 травня 2017, 21:00

Ось уже декілька днів пройшло з того часу, як російські сайти офіційно перестали працювати в Україні. Але це зовсім не означає, що ними перестали користуватися. Одразу ж на другий день після виданого Президентом України указу про блокування інтернет-ресурсів РФ компанії почали надсилати детальні інструкції, як обійти такі обмеження.

Активізувалися й українські програмісти, які нагадали про альтернативи російським соцмережам і намаються зробити їх якомога комфортними для "мігрантів" з "Вконтакте" й "Однокласників".

До слова, станом на квітень 2017 року російські сайти лідирували у рейтингу найбільш використовуваних ресурсів в Україні.


Після виданого указу кількісно покращив свої показники Facebook та Google+.


Найактивніше на нововведення відреагували користувачі у віці 14-20 років.

Про те, чи потрібні були Україні такі обмеження та якими будуть наслідки, "Конкурент" запитав у людей, які щодня працюють з Інтернетом.

Андрій Сірук, директор агенства інтернет-маркетингу ARTEFACT.St:

"Блокування російських сайтів умовне. Воно подіє тільки на певну кількість людей, адже вже є рекомендації, як ті обмеження обходити. Тобто той, хто хоче користуватися російськими сайтами, і далі це робитиме. Найбільше постраждає від таких обмежень бізнес: особливо ті, хто працював із поштовими скриньками на "Яндексі" чи на Mail.Ru. Адже там назбиралося чимало листів, які, скажімо, за 5 хвилин перенести на іншу пошту неможливо. Передусім треба було проводити інформаційну кампанію, щоби заоохочувати людей видалятися з російських соцмереж самостійно, а не примусово забороняти. Тепер разом із пошуковиком "Яндекс" стали недоступними різні сервіси, як от Яндекс.карти, метро, Яндекс.навігатор, який був дуже популярним. Певна кількість користувачів перейде до Google, однак значна частина залишиться. Адже і тут є інструкції, як обійти блокування. А щодо соцмереж, то доля "Вконтакте" і "Однокласників" значно зменшиться, і, відповідно, зросте популярність "Фейсбука". Також стануть популярнішими й українські соцмережі".

Зі слів експерта, відстежити людей, які й надалі користуватимуться російськими ресурсами, складно. Також Андрій Сірук зазначив, що за ігнорування обмежень навряд чи будуть карати.

"Якщо не карають за користування домашніх користувачів піратським програмним забезпеченням, то і за використання ресурсів теж не повинні", – запевнив він.

Наталія Соколенко, журналістка, ведуча "Громадського радіо":

"Гаряче підтримую заблокування російських соцмереж. Мені дуже прикро, що українське суспільство саме не зробило такий вибір. Наскільки я знаю, то грузини, коли на них напала Росія, масово перейшли з "Однокласників" у "Фейсбук". Це було ще у 2008 році. І це дуже важливо, адже там (у російських соцмережах, – Конкурент) розганяється антиукраїнська пропаганда, і я знаю багатьох людей, які є жертвами цієї пропаганди. Плюс це не ЗМІ, це комерція, яка належить напряму російській владі ФСБ. Достатньо набрати в пошуковій системі "Дуров. Вконтакте" – і виб'є всю історію, коли в нього ФСБ віджало частку і він скинув всю кампанію, щоби не мати справ з ФСБ. Тобто це напряму мережі і бізнес, скерований ФСБ. Воно нам треба? Воно нам не треба. Тому я "за".

Луцькі майстрині-художниці Ольга Ільчук та Ольга Присяжнюк, які працюють під брендом "Євині дочки", мають іншу думку. Дівчата вважають, що примусово забороняти користуватися інтернет-ресурсами – неправильно.

Ольга Ільчук та Ольга Присяжнюк, "Євині дочки":

"Євині Дочки" – бренд аксесуарів ручної роботи. Ідея нашого бренду полягає в створенні якісного, оригінального продукту за доступною ціною для кожного. Усе стараємося робити з любов'ю, адже переконані: головне робити те, що любиш, і любити те, що робиш. Наші вироби носять сміливі, яскраві, позитивні та творчі люди, які не бояться виділятись з натовпу. Мережа "Вконтакте" була дуже популярною в Україні. Тому ми обрали її для реклами і реалізації наших виробів. Багато замовлень було зроблено за допомогою мережі, адже молодь часто її відвідує і має можливість побачити наші вироби та придбати їх. Тому ми вважаємо неправильним блокування російських соцмереж, адже кожен має право на вільний вибір того сайта, де йому комфортніше. Знаємо людей, які принципово не користуються "Вконтакте" – це їх вибір. Але забороняти всім – це неправомірно, на нашу думку. Звичайно блокування російських мереж суттєво вплине на потік клієнтів. Надіємось, що з часом молодь перейде на інші соціальні мережі. Але де гарантія того, що ї їх не заблокують одного дня, позбавивши нас альтернативи вибору? Ще й після цього нас чекає копітка робота над пошуком старих та нових клієнтів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БЕЗ "ВКОНТАКТЕ" І "ОДНОКЛАСНИКІВ": РЕАКЦІЯ ЛУЧАН НА ЗАБОРОНУ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів