Поділитись:

Сморід в Луцьку: звідки віє і хто винен

Неділя, 14 травня 2017, 12:00
Сморід в Луцьку: звідки віє і хто винен

Сморід у Луцьку був ще за часів Радянського Союзу – з Луцького м′ясокомбінату, з Гнідавського цукрового заводу, Боратинського дріжджового заводу.

Про це говорили в програмі Протилежний Погляд LIVE на телеканалі "Нова Волинь".

Зі слів депутата Волинської обласної ради, директора комунального підприємства "Волиньприродресурс" Василя Столяра, більшість лучан звинувачують у поширенні неприємного запаху Гнідавський цукровий завод. Але насправді це не так.

"Причина – несанкціоновані викиди каналізаційних відходів з району Вересневе. П′ятиповерхівки, школа, дитячий садок викидають каналізацію туди і відбувається проста хімічна реакція – поєднання фекальних відходів з відходами цукрового заводу. Ось і виникає такий запах. Тому що цукровий завод будувався ще за Радянського Союзу. Там ще є Гірка Полонка. І на сьогодні, я знаю, працює техніка Галькевича (Ярослав Галькевич – власник ПАТ "Гнідавський цукровий завод", – К.), яка загороджує, щоб не було цих скидів, адже його звинувачують. Хоча завод же будувався, він його купив, як є, і тепер ставить обладнання, тобто він цим займається. Але це не завод винний, а винний бардак – будинки збудували, а куди дівають відходи з вигрібних ям?" – розповів Василь Столяр.

Нагадаємо: спеціалісти назвали три джерела неприємного запаху в Луцьку: перше – на території Гнідавсього цукрового заводу, де в кінці 2016 року було встановлено цех із виробництва етилового спирту, який в процесі виробництва передбачає додавання дріжджів і, разом з тим, завод відкачує фекальні відходи від 16-ї школи і багатоповехівок мікрорайону Вересневого. Друге – збільшились несанкціоновані скиди асенізаторських автомобілів, які здійснюють відкачування з приватних будинків. Третє – це село Гірка Полонка, звідки вивозили фекальні відходи на поля фільтрації цукрового заводу. До того ж там були виявлені рештки трупів тварин, які розкладаються.

Про причини неприємного запаху розповів начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук. Зокрема, він зазначив, що сморід у Луцьку був уже давно. Його посилила діяльність заводу із виробництва біологічного палива з меляси – відходів цукрового заводу, зокрема там є залишки дріжжів, які спричиняють процес бродіння.

"Основна причина в тому, шо всі каналізаційні стоки від селища Вересневе йдуть на поля фільтрації цукрового заводу, які розміщені в Гіркій Полонці", – зауважив він.

Олександр Ткачук також додав, що запах виникає через очисні споруди, які знаходяться в нижній частині Луцька. Ще однією з причин є порушення на Брищенському полігоні, термін експлуатації якого спливає у наступному році.

Депутат Волинської обласної ради, голова фракції "Наш Край" Святослав Кравчук нагадав про те, як півроку тому організовували рейди для виловлювання машин, які скидали нечистоти в каналізаційні мережі міста Луцька.

"Хто був покараний? Кого притягнули до кримінальної відповідальності? Водіїв чи тих, хто скидав, чи тих, хто вивозив?.. Всяка безнаказаність породжує те, що є", – зауважив депутат.

На думку Святослава Кравчука, сморід у Луцьку виник через те, що кілька причин наклались одна на одну: каналізаційні відходи скидаються на поля фільтрації, частково і діяльність біозаводу – якщо там є дріжджі, то вони прискорили реакцію. А щодо полігону в Брище, то депутат зазначив, що це один із кращих полігонів в Україні, який відповідає екологічним нормативам.

"Поки не буде відповідальності за такі речі, які призводять до екологічних катастроф в державі, не тільки на Волині, в нас такі ситуації будуть періодично виникати. І з тими ситуаціями люди будуть боротися перекриттям трас, шляхом непокори та іншими речами", – резюмував Святослав Кравчук.

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 грудня 2023
27 вересня 2023
26 вересня 2023
23 вересня 2023
09 серпня 2023
31 травня 2023
25 травня 2023
17 березня 2023
27 жовтня 2022
18 вересня 2022