Поділитись:

Волиняни боргують за газ 840 мільйонів гривень

П'ятниця, 12 травня 2017, 15:12
Волиняни боргують за газ 840 мільйонів гривень

На Волині заборгованість за спожитий населенням газ сягнула 840 мільйонів гривень.

Про це інформує ТОВ "Волиньгаз Збут".

Близько 95 % від загальної заборгованості за спожитий волинянами газ виникло через те, що державний бюджет затримує перерахунки за пільгами та субсидіями.

У Волинській області налічується понад 188 тисяч споживачів природного газу, які користуються пільгами та субсидіями, що становить майже 80 % від загальної кількості усіх споживачів газу. Для цієї категорії населення державна допомога є єдиним способом повної та своєчасної оплати за використаний газ. Такі громадяни щомісяця повинні сплачувати лише частину коштів за спожитий ресурс, визначену управліннями соцзахисту, а решту суми покриває держава.

Однак заборгованість державного бюджету по пільгах та субсидіях перед газопостачальною компанією ТОВ "Волиньгаз Збут" за використані обсяги палива уже сягає 800 млн грн. Сума ж боргу самих споживачів становить понад 40 мільйонів. У порівнянні із аналогічним періодом минулого року, загальна сума боргу за спожите паливо зросла удвічі.

"Подальше отримання мешканцями області необхідних обсягів газу залежить як від своєчасної компенсації держбюджетом вартості палива малозабезпеченим родинам, так і від своєчасних розрахунків самих споживачів. Згідно чинного законодавства, якщо накопичені борги не погашаються, компанія зобов'язана припинити газопостачання споживачу. Найкритичніша ситуація нині із клієнтами, які боргують значні суми за газ – від 5 тис грн та більше. На сьогодні в області налічується майже 3 тисячі споживачів із такими сумами боргу", – сказав директор "Волиньгаз Збуту" Микола Тищук.

Споживачам із значними сумами боргу першочергово загрожує відключення від газопостачання, оскільки попередження про припинення подачі палива їм надсилались неодноразово. Протягом 2017 року "Волиньгаз Збуту" довелося вдатись до відключення від газопостачання майже тисячі споживачів.

За умовами договору, в разі несплати боржником суми боргу компанія має право передати справу до суду. Тож на сьогодні відключення та стягнення боргів через суд є єдиними дієвими способами впливу на злісних порушників платіжної дисципліни.

"Волиньгаз Збут" завжди йде на зустріч споживачам, які в силу обставин не можуть сплачувати за використаний газ, – компанія пропонує укласти договір на реструктуризацію, що дозволить погашати борг протягом тривалого часу частинами, а також звернутись за державною допомогою, якщо така поки не була призначена. Однак, споживачам, що мають борги, потрібно звернути увагу, що уже цього року Кабінет Міністрів вніс зміни в порядок призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг (в тому числі і за газ).

З 1 травня органи соцзахисту населення будуть відмовляти в наданні субсидії споживачам з боргами за комунальні послуги терміном більше двох місяців, не залежно від того, якою є сума заборгованості. Тому ТОВ "Волиньгаз Збут" радить волинянам завчасноподбати про оплату за використаний ресурс задля недопущення накопичення боргу та подальшого припинення їм газопостачання.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
22 березня 2024
27 лютого 2024
16 лютого 2024
12 лютого 2024
13:15
08 лютого 2024
29 січня 2024
25 січня 2024
18 січня 2024
12:50
12 січня 2024