Поділитись:

Для відновлення ботанічного саду немає підстав, – Луцькрада

Четвер, 11 травня 2017, 08:57

У Луцькій міській раді зазначили, що підстав для того, аби відновити ботанічний сад у місті, немає.

Така відповідь влади на петицію з відповідним проханням.

Однак у міськраді зауважили, що пропозиція про відновлення зелених насаджень з цінних видів деревних та чагарникових порід, будівництва вело- і бігової доріжки від вул. Шопена до Київського майдану та проведення благоустрою території вздовж р. Сапалаївка заслуговує на увагу і буде максимально врахована при формуванні в подальшому спортивно-оздоровчої та рекреаційної зони.

Нагадаємо: в 1977 році Луцькому державному педагогічному інституту ім. Лесі Українки була надана земельна ділянка площею 10 га в долині р. Сапалаївка вздовж дитячої залізниці на вул. Шопена для створення ботанічного саду. Постановою Ради Міністрів Української PCP в 1983 році з метою вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах дерев та кущів, зокрема екзотів, а також проведення наукової, навчальної і освітньої роботи серед студентів, цей ботанічний сад отримав статус загальнодержавного і внесений в мережу територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

В 2001 році комісією з участю старшого наукового співробітника Національного ботанічного саду ім. М. М .Гришка Національної академії наук України та інших спеціалістів було проведено обстеження ботанічного саду і встановлено, що його територія не відповідає вимогам та завданням, передбаченим Положенням про ботанічний сад "Волинь" ні за величиною території, ні за придатними умовами, ні за місцем розташування, ні за видовим складом, і було рекомендовано підібрати нову територію під державний ботанічний сад.

У 2003 році Волинському державному університету імені Лесі Українки надано в постійне користування земельну ділянку загальною площею 10,0286 на вул. Потебні для розташування ботанічного саду "Волинь".

Рішенням Волинської обласної ради від 16.12.2003 № 9/12 "Про збереження і розвиток природно-заповідного фонду області" підтримано пропозицію Державного управління екології та природних ресурсів у Волинській області, Луцької міської ради, Волинського державного університету ім. Лесі Українки щодо створення ботанічного саду "Волинь" площею 10 га на вул. Потебні, а також вилучено з природно-заповідного фонду області ботанічний сад загальнодержавного значення "Волинь" на вул. Клима Савура (Шопена) площею 10 га у зв'язку з невідповідністю території вимогам та завданням ботанічного саду та з втратою природної цінності. Таким рішенням доручено Державному управлінню екології та природних ресурсів у Волинській області порушити відповідне клопотання перед Міністерством охорони навколишнього природного середовища України щодо створення ботанічного саду "Волинь" на вул. Потебні.

Однак тоді, питання зняття статусу ботанічного саду "Волинь" на вул. Клима Савура (Шопена) як ботанічного саду загальнодержавного значення і одночасно як території природно-заповідного фонду загальнодержавного значення не було вирішене, так як Державне управління екології та природних ресурсів у Волинській області не зверталось з відповідним клопотанням до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України.

СНУ ім. Лесі Українки та Луцька міська рада неодноразово зверталась (останнє таке звернення направлено в грудні 2016 року) про зняття статусу території природно-заповідного фонду з неіснуючого із 2003 року ботанічного саду на вул. Шопена, але на сьогодні це питання залишається законодавчо не врегульоване.

У 1999 році рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради затверджено прибережну смугу та водоохоронну зону вздовж річки Сапалаївка (в яку практично увійшла вся територія колишнього ботанічного саду), і ця природоохоронна територія, відповідно до Земельного та Водного кодексів України, має режим обмеженої господарської діяльності. Крім того, задля покращення екологічної ситуації в центральній частині міста в 2013 році очищено від старих та аварійних дерев територія вздовж р. Сапалаївка, проведено поглиблення русла річки від вул. Ніла Хасевича до вул. Потапова. У 2015 році рішенням міської ради затверджено межі земельної ділянки для влаштування рекреаційної зони "Сіті парк" площею 3,0 га, а в 2016 – межі рекреаційної зони вздовж р. Сапалаївка в межах вул. Шопена – вул. Чехова площею 7,1 га.

Надрукувати
мітки:
коментарів