Поділитись:

Цікава арифметика: як "накручують" тариф на електроенергію

Вівторок, 09 травня 2017, 16:51
Цікава арифметика: як

У нинішній тариф на електроенергію закладена ціна вугілля, яка у півтори рази перевищує реальну вартість.

Про це у Facebook написав експерт у галузі енергетики Андрій Герус.

Зі слів Андрія Геруса, інформація НКРЕКПу, уряду, Міненерго про те, що в тариф закладена ціна вугілля Х грн, не відповідає дійсності. Насправді тариф покриває ціну вугілля 1,5Х гривень.

"При встановленні ціни на е/е використовують прогнозний баланс виробництва е/е, де є різні виробники з різним тарифом. Нехай для спрощення працюють Енергоатом з фіксованим тарифом 0,5 грн і ТЕС із плановим тарифом 1,3 грн (тариф ТЕС не фіксований, а плановий, бо ТЕС працює за замикаючим принципом – весь залишок вільних грошей падає йому, отже, фактичний тариф може бути дещо іншим). Нехай кожен з них виробляє 50 % е/е.

Тоді фінальна ціна, яку оплачуватиме споживач, буде 0,5*50 % + 1,3*50 % = 0,9 грн/кВт-г. Отже, споживач зацікавлений, щоб цієї дешевшої е/е було більше у загальному балансі. В нормальних державах у цьому зацікавлена і держава. А більше дешевшої е/е означає перерахунок і зниження ціни е/е для споживача", – пояснює експерт.

Але, як зазначає Андрій Герус, в Україні дешевшій генерації у прогнозному балансі передбачений менший виробіток, аніж потім насправді він є. Це дає більший залишок коштів в енергоринку на кінець періоду, а вони по замикаючому принципу перепадають тепловій генерації, а отже, збільшують її фактичний тариф.

"Наприклад, якщо Енергоатом із своїм тарифом 0,5 грн виробив 65 % всієї е/е, тоді тариф ТЕС = (0,9 грн - 0,5*65 %) / 35 % = 1,64 грн. При такій ситуації різко виростає рентабельність ТЕС", – зазначає він.

Таким чином, для завищення тарифу ТЕС потрібно у прогнозному балансі закладати завищені планові показники виробництва більш дорогої е/е (ТЕС, зелені) та занижені планові показники більш дешевої е/е (атомна, гідро). Також до завищення тарифу ТЕС призводить заниження обсягів дотаційних сертифікатів для обленерго.

До слова, за підсумками І кварталу 2017 року ПАТ "Укргідроенерго", яке керує українськими гідроелектростанціями, перевиконало план виробництва електроенергії у півтори рази (тобто, за логікою Геруса, "помилилось про запас" із розрахунками на 43,3 %).

Влітку минулого року при зниженні виробітку "Енергоатому" прогнозний баланс переглянули, а восени при збільшенні виробітку "Енергоатому" його "забули" переглянути, у результаті чого тариф ТЕС, а з ним і прибуток теплової генерації, зріс на 30 %-40 %. Це ж відбувалося і цього року, коли "Енергоатом" замістив антрацитову теплову генерацію, "забувши" переглянути прогнозний баланс.

"Таким чином, хоча формально у 1 кварталі 2017 у тариф було закладено ціну вугілля 1 740 грн, реально тариф ТЕС покривав понад 2 000 грн, а зараз формально у тариф ТЕС закладено 2 000 грн, але завдяки маніпуляціям із прогнозним балансом реально тариф ТЕС покриває понад 2 500грн. Систематично на тепловій генерації виникає прихована маржа, яка не доходить, зокрема, до держшахт та шахтарів", – йдеться у дописі Андрія Геруса.

Надрукувати
мітки:
коментарів