Поділитись:

У центрі Луцька вміст парникового газу в повітрі перевищив норму

Субота, 07 вересня 2024, 13:04
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У Луцьку через викиди від авто у центрі міста зафіксували перевищення діоксиду азоту.

Про це пише Олеся Банада для misto.media.

Вночі 4 вересня на стаціонарному посту спостережень на вул. Шопена у Луцьку зафіксували перевищення в 1,4 раза діоксиду азоту. Цей парниковий газ подразнює слизову оболонку, може викликати печіння очей, головні болі та важке дихання. Екологи кажуть, що причина – велика кількість транспорту.

Як каже начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак, загалом таке перевищення рівня діоксиду азоту незначне – таке фіксують по всій Україні.

Оскільки на вулиці Шопена, де розміщений стаціонарний пост спостережень, немає промислових виробництв, не працюють котельні, бо ж зараз не опалювальний сезон, то єдина причина таких показників – викиди автотранспорту, вважає екологиня.

У нас завезено повно старих автомобілів з-за кордону, дуже багато людей переобладнують паливну систему своїх машин, знімають каталізатори, які зменшують шкідливі викиди. Кількість автотранспорту в останні роки стала в рази більша, у Луцьку на дорогах часто утворюються затори. А там дорога доволі навантажена, от і маємо такі показники, – зазначила Оксана Лисак.

До війни, коли краще працювала система державної статистики, у 92 % випадків причиною забруднення атмосферного повітря в місті були викиди від автотранспорту.

«Треба вчитися ходити пішки, їздити не одному в машині, а везти на роботу трьох-чотирьох людей або по можливості користуватися електротранспортом», – каже Оксана Лисак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів