Маршрут смертника, або Як у Луцьку роблять пониження на тротуарах (відео)

Субота, 07 вересня 2024, 13:22

У Луцьку на перехресті вулиць Дубнівська та Авторемонтна розпочали облаштовувати пониження на тротуарах. Проте роблять це за принципом «аби було», бо ж фактично пересуватися цією територією, наприклад, на колісному кріслі практично неможливо. Ба більше, деякі з понижень фактично ведуть на проїжджу частину.

Про це на своїй сторінці у фейсбук розповів депутат Луцької районної ради від фракції Громадянський рух «Свідомі» Євгеній Мікоян.

«Друзі, давно в мене так не «палало»! Я вже звик і мене не дивує, що більшість робіт у місті проводять за принципом «і так піде», але має ж бути хоча б якась логіка, особливо коли на це витрачають бюджетні кошти. Суть понижень доволі проста: зробити комфортним пересування містом для людей на колісних кріслах чи з візками. Пройшовся ділянкою дороги на перехресті вулиць Дубнівська та Авторемонтна, де нещодавно провели роботи з формування понижень. Хочеться підібрати багато епітетів, але краще я вам покажу те, що побачив і ви сформуєте власні епітети в думках», – пише депутат.

centerЄвгеній Мікоян

Обранець додав до свого допису фото, на яких видно: деякі пониження зробили у районах з великим скупченням бордюрів. Тобто заїхати на колісному кріслі чи візком з дитиною на тротуар можна, проте далі рухатись буде доволі непросто. Адже далі на ділянці, як пише Мікоян, «бордюр і знову бордюр».

Наприкінці маршруту депутата – доволі цікава ситуація. Комунальники облаштували пониження, яке веде на проїжджу частину дороги.

«На крайній сесії Луцької міської ради Ігор Поліщук зазначив, що роблять пониження на тротуарах для людей, які пересуваються на колісних кріслах і саме ВИВЧАЮТЬ це питання. От навчальний рік розпочався, а комунальники вже відстають у цьому навчанні», – іронізує Євгеній Мікоян.

centerПониження, яке веде на проїжджу частину

Лучанин Олександр, який пересувається на колісному кріслі, розповів журналістам телеканалу «Конкурент TV», що пониження тротуарів – хороша справа, але до цього треба підходити з розумом.

«Пониження тротуарів – це, звісно, справа хороша, але якщо й робити, то треба все в комплексно проводити. Це треба не тільки для людей на колісних кріслах чи мама з візками, а й літнім людям, яким тяжко переступати бордюри. Проте питання в тому, що бордюри вони понизили, але, як ви кажете, тротуари то не зроблені. От дивіться, як тут весело в нас: виїжджаєш і такий поріг, який не переплигнути нікому або пандуси без перил, що не схопишся руками і можна впасти з того пандуса. Ну таке, аби було, аби рахувалося, що зробили», – каже чоловік.

Окрім того, під час робіт, зокрема, на перехресті Дубнівської добротні гранітні бордюри знімають, а натомість кладуть бетонні. Старі бордюри на вигляд – цілі, тому навіщо їх знімати й що з ними роблять далі – незрозуміло.

Виконує роботи з пониження на цій ділянці приватна фірма «ДАНОВАБУД», яка виграла на це тендер від департаменту ЖКГ Луцькради. Вартість робіть становить понад 125 тисяч гривень, а завершити їх мають до кінця року. Журналісти вирішили з'ясувати у директора цього підприємства, на яких ще вулицях облаштовуватимуть пониження та куди дівають старі поребрики. Однак чоловік повідомив, що таких деталей не знає.

centerСтарі гранітні бордюри

Намагались зв'язатися і безпосередньо з керівником департаменту ЖКГ Миколою Осіюком. Проте посадовця на місці не було, а на дзвінки він не відповідав.

Зауважимо, що нещодавно на серпневій сесії міськради депутатка від фракції Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій звернулася до ставленика скандального олігарха Палиці мера Ігоря Поліщука щодо ремонтів доріг. Бо ж на це у бюджету заклали аж 10 мільйонів гривень.

«У нас на сьогодні перевиконання бюджету – 15,4 мільйона. З них ми знову 10 мільйонів спрямовуємо на поточний ремонт доріг. Але разом з тим у нас немає списку, які саме дороги нам треба так швиденько вже зараз почати ремонтувати. В мене прохання, Ігорю Ігорьовичу, знов до вас – дайте протокольне доручення, щоб нам до таких великих сум додавали перелік цих доріг. Щоб ми теж бачили й знали, які ж це дороги потребують такого термінового ремонту», – зазначила депутатка Алла Надточій.

centerАлла Надточій

Натомість очільник громади лише заявив: роблять пониження на тротуарах для людей, які пересуваються на колісних кріслах, але будь-які інші деталі йому, мовляв, невідомі, бо ж це питання тільки вивчали й ще нічого не знали.

Врешті за пониження таки взялися. Тільки-от самі лучани кажуть: така ідея луцької влади не зовсім відповідає запитам суспільства, які є на сьогодні. Люди наголошують перш за все потрібно спрямовувати всі ресурси на допомогу захисникам. Зі слів мешканців, якщо вже щось і робити, то спершу варто було б почати із тротуарів, адже ті у дуже поганому стані. Однак, риторично запитують журналісти, коли ж луцькій владі на чолі з Поліщуком було діло до думки лучан?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: