Поділитись:

Як лихоманка Західного Нілу дісталася України та яким регіонам загрожує найбільше

П'ятниця, 06 вересня 2024, 12:57
Як лихоманка Західного Нілу дісталася України та яким регіонам загрожує найбільше

Через зміни клімату лихоманка Західного Нілу може поширитися на центральні регіони України, хоча раніше циркуляцію інфекції фіксували переважно в південних областях.

Про це розповів заступник Міністра охорони здоров'я та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтервʼю для «УП. Життя».

Вірус, що завжди був поруч

«Лихоманка Західного Нілу – це достатньо добре вивчене інфекційне захворювання. Так, вона почалася в Африці, але європейські країни також реєструють спалахи цієї хвороби.

В Україні ми завжди історично мали природні осередки. Тобто це означає, що ці території історично були характерними для лихоманки Західного Нілу», – наголосив Кузін.

Він також додав, що вірус циркулював у комарах і час від часу траплявся у людей, переважно в Одеській, Донецькій і Київській областях.

Зміна клімату – новий фактор ризику для інших регіонів

За словами Кузіна, комарі, які переносять лихоманку Західного Нілу – це звичайні комахи, яких ми зустрічаємо у побуті. Вони не є регіонально специфічними.

«Зараз через потепління бачимо, що змінюється циркуляція комарів, які переносять це інфекційне захворювання. І ця циркуляція відбувається більш активно…

Тобто, такі захворювання, як-от лихоманка Західного Нілу, гарячка Денге, ті захворювання, які зустрічалися раніше на території Криму і дуже рідко на території Одеської або Херсонської областей, можуть переходити тепер і на центральну частину України», – зазначив Кузін.

Він розповів, що випадки захворювання вже фіксували у Полтавській області та Київській областях, а також у столиці. Крім того, зараз досліджують частину підозр з інших областей.

«Але це не означає, що нас всіх очікують якісь епідемії, просто якщо з тими захворюваннями були раніше знайомі, наприклад, лише одеські фахівці, то тепер йдеться про те, що, напевно, більша частина лікарів повинна цікавитися захворюваннями, які зараз циркулюють на території України», – зазначив Кузін.

Як передається хвороба

Головний державний санітарний лікар пояснив, що механізм передачі вірусу дуже простий.

«Природним резервуаром вірусу є птахи, які прилітають на територію України. Український комар, який кусає цього перелітного птаха, отримує цей вірус і згодом передає людині», – зазначив Кузін.

Нагадаємо: на території Волині орієнтовно з 20 вересня планується початок осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. У зв’язку з воєнним станом, розповсюдження принад із вакциною буде проводитися вручну шляхом наземного розподілу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів