Поділитись:

Що буде з медичною реформою на Волині?

Четвер, 04 травня 2017, 09:20

Процес створення госпітальних округів в Україні триватиме до кінця 2017 року, проте з їх визначенням зволікати не слід, аби не втратити можливості регіону в якісному розвитку медичної сфери та фінансуванні.

Аби уникнути політичних спекуляцій на питанні, що потребує негайного вирішення, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігор Ващенюк вкотре повідомив, що жодна лікарня чи ФАП не будуть ліквідовані, адже госпітальний округ – це функціональне об'єднання усіх закладів охорони здоров'я, розміщених у межах того чи іншого округу, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

Громадяни, як і раніше, зможуть отримати медичну допомогу в закладах інтенсивного лікування відповідного рівня. Центральна ж лікарня надаватиме більш широкий спектр послуг і стане медично-науковим центром із високопрофесійною технічною базою.

"Система медичної реформи розпочинається з первинної ланки, а не з центру госпітального округу. Ми повинні говорити про госпітальні округи в комплексі: починаючи з лікаря первинної ланки, завершуючи обласними клінічними закладами", – зазначив голова ОДА Володимир Гунчик.

Керівник виконавчої гілки влади в області наголосив й на необхідності покращення первинної ланки медицини, адже саме у заклади такого рівня люди звертаються найперше і мають на високому рівні отримати увесь спектр діагностичних послуг та, за потребою, направлення на подальше лікування.

Вкотре фахівці закликають не заполітизовувати ситуацію з визначення кількості госпітальних округів для Волині і не ототожнювати госпітальний округ із виборчим, адже інтереси громади повинні бути у пріоритеті.

Окремо Ігор Ващенюк повідомив, що віднедавна створено госпітальну раду – дорадчий орган, рішення якого ухвалюватимуться місцевою владою. До неї увійдуть представники кожного міста обласного значення, району та об'єднаної територіальної громади госпітального округу пропорційно до чисельності населення.

До повноважень госпітальної ради входить розробка багаторічного плану розвитку госпітального округу, який формуватиметься на 5 років і міститиме щорічні проміжні показники досягнення результатів. План розвитку, розроблений госпітальною радою, буде затверджуватися спільним рішенням місцевих рад – учасників госпітального округу. Окремо рада вирішуватиме фінансові питання, однак варто пам'ятати, що при розподілі коштів фінансуватимуться усі медичні заклади госпітального округу, а не лише його центр. Тож збалансована робота госпітальних рад, як і органів місцевого самоврядування – теж один із пріоритетів питання медичної реформи.

Нагадаємо: Міністерство охорони здоров'я України повернуло волинянам на доопрацювання подані пропозиції як такі, що не відповідають запропонованим критеріям. Волинь подала заяву на створенні 8-ми госпітальних округів, у МОЗ вважають, що така кількість недоречна.

Надрукувати
мітки:
коментарів