Навіть з ATACMS Україна не зможе уразити більшість російських аеродромів, – США

Четвер, 05 вересня 2024, 10:14

У Білому домі заявили, що твердження про те, що Україна за допомогою ATACMS зможе вразити більшість військової авіації, з якої Росія завдає ударів по українській території, є помилковим.

Про це заявив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США Джон Кірбі під час брифінгу в середу, 4 вересня, – повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Голос Америки.

Відповідаючи на запитання кореспондентки Української служби «Голосу Америки» Юлії Ярмоленко про те, чи можлива зміна політики США щодо далекобійних ударів углиб Росії з огляду на чергові атаки РФ, зокрема по Полтаві і Львову, де загинули цивільні, Кірбі зазначив, що наразі «немає оголошень про жодні зміни».

При цьому він додав, Росія вже перебазувала свої літаки дал вглиб країни, і українські військові не змогли б їх вразити навіть з далекобійної зброї.

«В нашій політиці щодо ударів вглиб Росії та по території Росії нічого не змінилося. Я також вважаю важливим зазначити, якщо можна, що 90% літаків, які Росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії, ми підрахували це, – 90% з них розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині Росії.

Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм (українцям, – ред.) АTACMS і скажемо – "гаразд!" І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки ведуться удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент», – заявив Кірбі.

Водночас радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США зазначив, що США продовжують працювати над посиленням української ППО.

«Те, що робить путін, – він завдає ударів по цивільній інфраструктурі, намагається, особливо напередодні зими, вивести з ладу енергетичні мережі. Це огидно. На жаль, це його метод. Це не щось нове, чого він не робив раніше.

Нічого не змінилося в нашій позиції, що Україна повинна мати можливість використовувати наявні інструменти, аби захистити себе. І саме тому протиповітряна оборона продовжує залишатися важливою темою в цих безпекових пакетах, які ми надаємо, щоб вони могли допомогти захиститися від цих атак на їхню енергетичну інфраструктуру», – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: