Поділитись:

У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото)

Середа, 04 вересня 2024, 10:05
У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото)

На території Волинської області та зокрема Луцької громади триває реалізація проєкту «Сприяння збереженню гніздової популяції сипухи в Україні».

Про це повідомили на сайті Луцької міської ради.

Проєкт впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів» за фінансової підтримки партнера Товариства, німецької природоохоронної недержавної організації NABU (Союз охорони природи та біорізноманіття Німеччини). На території Луцької громади проєкт впроваджується за сприяння відділу екології міської ради.

З метою обговорення співпраці в рамках проєкту відбулась зустріч керівника відділу екології Оксани Лисак з науковцем орнітологом, заступником директора з наукової роботи НПП «Прип’ять-Стохід», членом ГО «Українське товариство охорони птахів» Михайлом Хіміним.

У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото) 

В Україні зустрічається 13 видів сов. Одна з найбільш рідкісних – сипуха. Внесена до Червоної книги України (2009) з природоохоронним статусом «зникаючий».

Основна мета проєкту – сприяння відновленню чисельності сипухи в Україні та розширення гніздування популяції сови на територіях західних і південних областей країни.

Основні завдання проєкту – виготовити та встановити на територіях Волинської, Львівської та Одеської областей штучні гніздові скриньки для сипухи задля приваблення птаха і забезпечення можливості гніздитися. А також організація моніторингу за совою з метою дослідження чисельності популяції.

Як виглядає сипуха?

Птах розміром з голуба. У забарвленні переважають сірі та жовтуваті кольори. Має не круглий, як в інших сов, а серцевидний лицевий диск. Розмах крил – близько 90 см. Гніздиться переважно в старих покинутих чи мало відвідуваних людьми кам’яних чи дерев’яних будівлях, під дахами господарських споруд і на дзвіницях, рідше – в дуплах старих дубів чи лип.

У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото) 

Чим корисна для людей?

Сім’я сипух за рік відловлює тисячі гризунів, зберігаючи зерно. Також сипуха виконує санітарну роль, відловлюючи в першу чергу, хворих та ослаблених гризунів, які є переносниками небезпечних для людей хвороб. Найбільший вид здобичі, з якою сипуха справляється у нас, – сірий пацюк.

Чому потребує порятунку?

Чисельність неухильно знижується і на тепер в Україні досягла критичних значень, за якими стоїть загроза зникнення виду. В Україні гніздиться орієнтовно лише 30-35 пар, в основному – на Закарпатті.

Причини зниження чисельності – перш за все, дефіцит місць гніздування через руйнування, реконструкцію та модернізацію старих будівель, в яких вони зазвичай оселяються; загибель під час морозних зим, хижацтво куниці кам’яної та домашньої кішки.

Для порятунку необхідно розширити гніздову базу виду шляхом виготовлення та встановлення у привабливих для сови місцях штучних гніздівель.

У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото) У Луцькій громаді забезпечать «житлом» червонокнижних сипух (фото) 

Як ви можете допомогти зберегти сипуху?

Повідомляти Українське товариство охорони птахів про зустрічі та виявлені місця гніздування сипухи у вашому регіоні. Окрім цього, з будь-яких питань стосовно охорони сипухи ви можете звертатися до Товариства за телефоном (+38098) 85 28 886.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів