Поділитись:

Де у Луцьку ночами збираються мавки

Середа, 04 вересня 2024, 08:42
Де у Луцьку ночами збираються мавки

Гнідавське болото — загальнозоологічний заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Луцького району Волинської області та міста Луцька (між селом Рованці, мікрорайоном Гнідава і центральною частиною Луцька).

Більше про цю цікаву локацію написали у спільноті Луцьк – приємне відкриття.

Особливою рисою луцького болітця є верби, що ростуть вздовж його берегів. А ще, як твердять волинські легенди, у таких вербах живуть мавки, які місячними ночами люблять танцювати на галявинах.

«Тому будьте обачні, бо залоскочуть», – жартують у спільноті.

Де у Луцьку ночами збираються мавкиДе у Луцьку ночами збираються мавкиДе у Луцьку ночами збираються мавкиДе у Луцьку ночами збираються мавкиДе у Луцьку ночами збираються мавкиДе у Луцьку ночами збираються мавки 

Площа 116,6 га. Статус надано в 1995 році. Перебуває у віданні УЖКГ м. Луцька та Боратинської сільської ради.

Гідрологічно зв'язаний системою меліоративних каналів із річкою Стир.

Створений з метою збереження частини заболоченої заплави річки Стир із старицями та лучною рослинністю. Тут зростають: рогіз широколистий, очерет звичайний, осока, верба біла.

Тваринний світ заказника представлений такими видами: синиця велика і вусата, дрізд співочий, зозуля звичайна, шпак звичайний, зяблик, вівсянка звичайна, крижень, погонич малий, черепаха болотна, заєць сірий, ласиця мала, лисиця звичайна. Трапляються рідкісні види, занесені до Червоної книги України та міжнародні природоохоронні списки: видра річкова, горностай, лунь польовий.

Мали нагоду відвідати наше луцьке болітце?

Нагадаємо: за два кілометри від села Карасин на Маневиччині розкинулося мальовниче озеро Тросне. Влітку воно збирає на своїх берегах багато рибалок та охочих покупатися чи посмажити шашлик біля альтанок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів