Поділитись:

6 маленьких звичок заважають вам досягти успіху

Середа, 04 вересня 2024, 02:23
6 маленьких звичок заважають вам досягти успіху

Ваші звички формують саму основу того, ким ви є і куди ви підете в житті. Зрештою, не великі тектонічні зрушення мають значення, а маленькі дії, які ви робите щодня.

Ресурс назвав 6 маленьких звичок, які заважають вам досягти успіху, – пише УНІАН.

1. Ви дозволяєте своєму оточенню керувати вашою поведінкою

Процес формування здорових звичок полягає не стільки в дисципліні чи самоконтролі, скільки в тому, щоб змусити ваш мозок співпрацювати з навколишнім середовищем. Людський мозок влаштований так, що обирає шлях найменшого опору. Якщо щось зручне, то це означає, що воно безпечне і забезпечує ваше виживання.

З іншого боку, існує вихід за межі зони комфорту – "Боже, як це страшно!". Адже існує так багато небезпек, на які можна випадково наштовхнутися. Чому б просто не залишитися там, де ви є, в безпеці та комфорті? Чи не так ви думаєте, коли зіштовхуєтеся з викликами? І вирішальну роль у цьому виборі грає ваше оточення.

Озирніться навколо. Подумайте, чи мотивує ваше оточення вас до успіху, чи навпаки, воно вас стримує. Швидше за все, це останнє – і в такому випадку настав час зробити деякі зміни.

2. Ви активно погіршуєте своє самопочуття, коли вам погано

Ви коли-небудь чули буддійську історію про дві стріли? Психолог Бет Курланд, доктор філософії, підсумовує її таким чином:

"У цій історії Будду запитують про реакцію людини на те, що в неї влучила перша стріла і друга стріла. Будда пояснює, що перша стріла представляє речі в житті, які ми не можемо контролювати. Ця перша стріла природно болюча і неминуча. Але друга стріла – це наша реакція на важку подію, і страждання, спричинені цією другою стрілою, є необов'язковими".

Очевидно, що головне тут – не дозволити другій стрілі збити вас з пантелику. Важливо взяти під контроль свою реакцію на зовнішні обставини і зробити все можливе, щоб винести найкраще з поганої ситуації.

На жаль, багато людей роблять все навпаки: коли їм щось не подобається, вони замовляють їжу на винос, засиджуються за телевізором або починають з кимось сваритися, що в підсумку призводить до того, що вони відчувають себе ще гірше.

Звичайно, це не означає, що ви ніколи не повинні дивитися телевізор або їсти фаст-фуд. Просто треба памʼятати, що успіх – це подолання перешкод, збереження оптимістичного погляду на життя та турбота про своє психічне благополуччя у найкращий спосіб, який ви знаєте.

Наступного разу, коли вам захочеться підбадьорити себе чимось, що точно не допоможе, подумайте ще раз.

3. Ви переслідуєте зовнішні цілі

Якщо ви колись вивчали психологію, то напевно знаєте, що мотивація буває зовнішньою і внутрішньою. Іншими словами, вас мотивують або зовнішні винагороди (наприклад, отримати підвищення, щоб батьки пишалися вами), або внутрішній драйв (наприклад, отримати підвищення, тому що ви щиро хочете стати кращим у своїй справі).

Внутрішньо мотивовані цілі, звісно, кращі та стійкіші, але це не означає, що всі зовнішні цілі погані. Це просто питання балансу.

Кожна мета, незалежно від того, що вона приносить, супроводжується завданнями, які ви воліли б пропустити. І коли настає час виконати ці завдання, цілком нормально мотивувати себе ззовні, щоб все це зробити.

Але сама суть того, що ви робите – чи то ваша робота, чи волонтерство, чи побічна діяльність, яку ви намагаєтеся перетворити на повноцінний бізнес – має бути внутрішньо узгоджена з вашими цінностями та життєвою місією.

Якщо ваше повсякденне життя обертається навколо зовнішньо мотивованих завдань і майже не має внутрішнього драйву, це означає, що вам потрібно більше звичок, які синхронізуються з вашим справжнім відчуттям себе.

4. Ви завжди обираєте комфорт, а не виклик

Як ми вже з'ясували, наш мозок налаштований на пошук комфорту. Тому не дивно, що все, що вам хочеться робити, коли ви приходите додому з роботи, – це завалитися на диван і грати в ігри або дивитися Netflix.

На жаль, ці звички також лежать в основі всіх ваших страждань і застою. А все тому, що ви ніколи не кидаєте собі виклик. Ви ніколи не виходите за межі своєї зони комфорту. Ви ніколи не робите того, що змушує вас почуватися по-справжньому задоволеними собою.

Поширеною помилкою є думка, що невеликий відпочинок на дивані зарядить вас енергією, щоб встигнути зробити більше справ перед сном. Але, як ви добре знаєте, це рідко трапляється. Не втрачайте темп. А потім – на заслужений відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів