Поділитись:

Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

Вівторок, 03 вересня 2024, 11:58
Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

Лікар-анестезіолог з Луцька Сергій Сівак, який служить у медичній бригаді на Запоріжжі, розповів про те, як він з колегами провели ампутацію обох ніг бійцю, який застряг під завалами. 

Історією порятунку побратима лікар поділився у своєму фейсбуці.

«Отож, мій рідний Запорізький напрямок, сусідній стабілізаційний пункт, на якому я також устиг попрацювати на початку служби у нинішній бригаді ТрО.

Близько двох тижнів тому стався приліт важкого «каба» в трьохповерхову будівлю, у підвальному приміщенні якої знаходився один із наших підрозділів. Одразу почалися пошукові роботи, оскільки було виявлено відсутність однієї людини.

Важливо було в найкоротший термін через цегляні уламки стін, фрагменти бетонних конструкцій, уламки арматури дібратись до підвального приміщення, де ймовірно і міг знаходитись наш побратим», – розповів Сівак. 

З його слів, між уламками стін було вручну розкопано отвір до замкнутого приміщення, в якому знаходився військовослужбовець. Він виявився живим, але обидві його нижні кінцівки були розчавлені і притиснуті обваленою панеллю перекриття.

Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото) 

«Технічної можливості підняти бетон і звільнити стрільця не було – існував серйозний ризик подальшого обвалу. Та й час також грав не в нашу користь: в медицині існує такий термін як «синдром тривалого здавлення», травматичний токсикоз або «краш-синдром», при якому організм отруюється біологічно активними речовинами, що утворились в результаті здавлення тканин з негативним впливом на нирки, печінку, серце. У відкопаний отвір до стрільця і простір біля нього могла поміститись лише одна людина. До цього в шахту на огляд пацієнта спустився лікар-анестезілог Олексій «Хрущ» Артюх. Встановив з ним вербальний контакт, заспокоїв, підключив крапельницю, зробив знеболюючі, тощо. Я потім в розмові з ним жартував: добре що позивний Олексія «Хрущ» відповідає його статурі, бо якби він важив сто кілограм, то не факт, що зміг би взагалі до пораненого потрапити», - продовжує медик. 

На думку Сергія Сівака, командуванням бригади та медичної служби було ухвалено єдино вірне рішення: спробувати врятувати життя бійцю, провівши в таких незвичних умовах ампутацію обох нижніх кінцівок під загальним знеболенням.

«Олексій «Хрущ» ввів постраждалого в стан наркозу, звільнив місце біля пацієнта хірургу Олексію Носульку. Той на животі, при слабкому освітленні наклав турнікет на кінцівку, що була зверху (нагадаю, що пацієнт лежав на боку), та виконав ампутацію кінцівки через колінний суглоб. З іншою кінцівкою було значно важче, оскільки вона була частково в камінні та піску. Та й це завдання було виконано. Акуратно, за допомогою двох лямок, пацієнта було звільнено з-під завалів, і подальша частина операції вже була продовжена в умовах звичної операційної у найближчій лікарні», – написав подробиці луцький анестезіолог. 

Хірург Олексій Носулько та анестезіолог Сергій СівакХірург Олексій Носулько та анестезіолог Сергій Сівак
 

Наразі у врятованого бійця – позаду реанімаційне відділення Дніпровської міської лікарні, він перебуває в реабілітаційному відділенні, де для нього будуть підібрані протези для повноцінного пересування.

«Не втомлююсь наголошувати, що життя і здоров’я кожного українського воїна, кожного нашого побратима – для нас найвища цінність.

Звичайно, така буденна робота моїх колег, лише маленький штрих в діяльності українських лікарів. Чомусь про це не так багато пишуть в пресі. Але оцініть хоча б стан психологічного навантаження на персонал стабілізаційного пункту, коли, наприклад, на Лиманському напряму за день, через руки моїх колег проходили понад сотні поранених, а всі п’ять операційних працювали цілодобово.

Війна є війна. Вона диктує свої закони. Завдячуючи таким Олексіям, Андріям, Тарасам…., ми продовжуємо боротьбу, вириваючи наших поранених хлопців із рук смерті», – додав бойовий медик. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів