Процедура продажу комунальної власності через електронний аукціон

П'ятниця, 30 серпня 2024, 18:23

Cпеціалісти компанії EZakupivli, яка протягом 5 років надає послуги з проведення та участі в онлайн аукціонах Прозорро.Продажі готові вам допомогти. Телефон для довідок – 0678279991.

Якщо у вас виникли питання, ви можете звернутися за безкоштовною консультацією.

В Україні продовжується війна, що завдає руйнувань інфраструктурним об’єктам у різних сферах. Економічна ситуація у країні залишається складною: велика кількість працездатного населення перебуває на фронті або виїхала за кордон, вимушені переселенці часто залишаються без роботи, отримуючи допомогу від держави, а армія потребує постійного фінансування. Ці фактори негативно впливають на економіку як на загальнодержавному рівні, так і на рівні окремих громад. У зв'язку з цим, бюджети держави, міст та селищ потребують постійного наповнення, і державні та місцеві органи влади повинні активно шукати нові джерела доходів.

Одним із таких джерел є продаж чи оренда державного та комунального майна. У власності держави чи громад є об’єкти, які роками не використовуються і лише вимагають додаткових фінансових витрат. Якщо ці об’єкти не приносять користі, їх варто продати, щоб уникнути знецінення чи руйнування.

У цій статті ми розглянемо процедуру продажу комунальної власності, що належить громадам.

Продаж комунального майна здійснюється шляхом приватизації, яка регулюється Законом України "Про приватизацію державного і комунального майна" та постановою Кабінету Міністрів № 432 від 10.05.2018 року "Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів для продажу об'єктів малої приватизації".

Приватизацію об'єкта можуть ініціювати орган приватизації, уповноважені органи управління або покупці.

Першим кроком орган місцевого самоврядування, який є власником майна або його балансоутримувачем, є прийняття положення про приватизацію комунального майна і визначення органу приватизації, що займатиметься продажем.

Після цього орган приватизації розпочинає процес відчуження майна.

Перший етап приватизації – включення майна до Переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Цей Перелік має бути опублікований в електронній системі Прозорро.Продажі протягом 5 робочих днів. Для цього орган приватизації реєструється на акредитованому електронному майданчику і вносить до системи інформацію про об'єкт та рішення про його включення до Переліку.

Далі орган приймає рішення про приватизацію, яке повинно бути ухвалене протягом 30 днів після включення об'єкта до Переліку. Це рішення також публікується в електронній системі.

Протягом 10 робочих днів після прийняття рішення про приватизацію, орган утворює аукціонну комісію та затверджує положення про її діяльність. До складу комісії входить не менш ніж 5 осіб.

Аукціонна комісія визначає стартову ціну майна протягом 15 робочих днів і розробляє умови продажу, які затверджуються органом приватизації протягом 5 днів.

Умови продажу можуть включати додаткові вимоги, зазначені в частині 2 пункту 23 Постанови 432.

Після затвердження умов продажу, орган протягом 5 робочих днів публікує в електронній системі Прозорро.Продажі інформаційне повідомлення, що фактично є оголошенням про продаж.

Аукціон з продажу об'єктів малої приватизації відбувається не раніше ніж через 20 робочих днів та не пізніше ніж через 25 днів з моменту публікації оголошення.

Це основні етапи публікації оголошення про продаж комунальної власності через аукціон.

На період воєнного стану до процедури та строків приватизації державного і комунального майна було внесено певні зміни.

Щодо наступних кроків органу приватизації після оголошення аукціону

Під час періоду для уточнень орган приватизації зобов'язаний надавати відповіді на запитання, які надходять через електронну торгову систему.

Детально про процес проведення електронних аукціонів на платформі Prozorro.Продажі ви можете дізнатися з нашого матеріалу "Як взяти участь в електронних аукціонах Прозорро.Продажі."

Після завершення аукціону, оператор електронного майданчика, через який переможець здійснював участь, надсилає органу приватизації протокол результатів електронного аукціону. Орган приватизації перевіряє документи переможця, завантажені в електронну систему, затверджує протокол і публікує його в системі протягом 7 робочих днів.

Якщо на аукціон була подана лише одна цінова пропозиція (тобто в аукціоні взяв участь лише один учасник), орган приватизації протягом 5 робочих днів має прийняти рішення про приватизацію майна шляхом викупу та опублікувати його в системі.

Договір купівлі-продажу об'єкта малої приватизації укладається між органом приватизації та переможцем протягом 25 робочих днів після повної оплати за придбане майно та опубліковується в системі протягом 10 календарних днів.

Орган приватизації публікує в електронній системі наказ про завершення приватизації протягом 10 календарних днів з дня видання цього наказу.

На цьому етапі процес приватизації об'єктів малої приватизації фактично завершується.

Завдяки відкритій та прозорій системі проведення електронних аукціонів, продаж державного та комунального майна здійснюється на конкурентних умовах за ринкову вартість, що означає більше коштів для розвитку громади.

Якщо ви потенційний покупець і розглядаєте можливість придбання державного або комунального майна, рекомендуємо скористатися платформою EZakupivli. Тут ви зможете швидко та зручно підібрати потрібний об'єкт і безкоштовно отримати підтримку наших спеціалістів з участі в онлайн аукціоні.