На Волині судили підприємця, на фірмі якого робітник відрізав руку

П'ятниця, 30 серпня 2024, 18:14

На Волині судили підприємця, власника деревообробного підприємства, який найняв, проте офіційно не оформив робітника, не провів йому належний інструктаж з техніки безпеки і це призвело до біди: працівнику деревообробний верстат відрізав руку.

Про це йдеться у вироку Володимир-Волинського міського суду, передає VSN.

6 вересня 2021 року, близько 15:36 години, робітник, не вимкнувши фрезерний верстат марки «FR101 MASHINEN LUBIMEZ», на якому не було встановлено захисне огородження рухомих частин, здійснював його обслуговування.

«… в ході чого допустив потрапляння пальців правої руки під фрезу, внаслідок чого отримав тілесні ушкодження у вигляді травматичної ампутації правої кисті на рівні нижньої третини передпліччя з наявністю циркулярної рани, в дні якої ушкоджені променева та ліктьова кістки, ушкоджені кістки зап`ястка, судинно-нервові пучки, що призвело до 65% стійкої втрати загальної працездатності та відносяться до тяжких тілесних ушкоджень», - йдеться у вироку суду.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні вказаного кримінального правопорушення не визнав.

Як акцентував власник підприємства, постраждалий робітник працював у нього понад рік, без офіційного оформлення, на лінії де зшивається деревина. Вказане обладнання не відноситься до обладнання з підвищеною небезпекою та не потребує відповідної кваліфікації. Він ніколи не розподіляв цього робітника на деревообробні верстати.

У той день, коли стався нещасний випадок, за словами підприємця, його не було на місці. Його вже постфактум повідомили про те, що сталося. Він переконаний, що те, що сталося – вина самого робітника. Як виправдання, він заявив, що оплатив лікування та операцію постраждалому.

Попри аргументи обвинуваченого, суд вважає, що його вина повністю встановлена в ході судового розгляду сукупністю доказів.

Постраждалий робітник розповів, що ніякої компенсації за своє травмування він не отримав, навіть пропозиції такої не було. Навпаки, обвинувачений після нещасного випадку пропонував йому підписати заяву про те, що він сам винен, а також хотів оформити заяви (договори) про працевлаштування, але він відмовився.

Також, заслухавши покази свідків, суд визнав винним обвинуваченого підприємця у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України. Йому призначено покарання – два роки іспитового строку, а також виплатити постраждалому робітнику 200 000 гривень моральної шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: